fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Veća sigurnost za najranjiviju skupinu u prometu: U prodaju ide zračni jastuk za bicikliste!

Prvi biciklistički ruksak na svijetu s integriranim zračnim jastukom i štitnikom za leđa razvijen je da značajno smanji rizik od ozljeda za moderne gradske bicikliste.

Evocov A.I.R. Ruksak Pro 18, koji ima integrirani sustav zračnih jastuka za zaštitu biciklista u slučaju sudara, bit će u prodaji ove jeseni. U slučaju sudara integrirani zračni jastuk napuhati će se za 0,2 sekunde kako bi zaštitio vrat, rame i prsa biciklista. Ruksak također ima takozvani Liteshield Plus štitnik za leđa koji zadovoljava EN 1621-2 razinu 2 standarda za motociklističke oklope.

“Integrirani sustav zračnih jastuka razvijen je posebno za primjenu u biciklističkim ruksacima – za svakodnevna putovanja na posao, u školu ili tijekom slobodnih aktivnosti,” kažu iz Evoca. “U tu svrhu, Evoc se udružio s tvrtkom Minerva-AS GmbH sa sjedištem u Bavarskoj, specijaliziranom za zračne jastuke za sigurnost na radu. Srce sustava je senzorski kontroliran 18-litarski zračni jastuk na napuhavanje koji drastično smanjuje sile udara u slučaju sudara. Zračni jastuk je izrađen od dvoslojnog poliestera, a navodno može izdržati pritisak od sedam bara – što je ekvivalentno padu čelične ploče od 100 kg s visine od pet metara.

Kada se zračni jastuk aktivira, sila udarca i ubrzanje koji djeluju na biciklista smanjeni su do 80%, objašnjavaju u Evocu. Ovo nije prvi put da je tehnologija zračnih jastuka predstavljena u svijetu biciklizma. Hövding već nudi ovratnik koji se napuhava kako bi zaštitio vašu glavu u slučaju sudara. Evocov A.I.R. Pro 18 ima senzorsku jedinicu koja se može puniti preko USB-a i opremljena je sa šest senzora koji mu omogućuju analizu položaja ruksaka do 1100 puta u sekundi. Zračni jastuk se napuhuje kada su zadovoljeni kriteriji za otvaranje. Jedinica za okidanje, koja je trajno pričvršćena na zračni jastuk, uključuje bateriju, memorijske čipove i sučelja (USB/Bluetooth). Ukupna težina ruksaka je 800g, uključujući zračni jastuk.

Nakon što se zračni jastuk otvori i provjeri ima li oštećenja, sustav se jednostavno može ponovno upotrijebiti s novim uloškom. Inflator za napuhavanje, koji se može reciklirati i ponovno koristiti, može se jednostavno zamijeniti kao cjelina. U tom se slučaju plinski spremnik zamjenjuje priključkom kao cjelina. Kontrole sustava automatski nadziru je li pumpa za napuhavanje pravilno spojena i prikazuje te informacije putem LED-a. Baterija sustava traje 32 sata, a raspon radne temperature je od 0°C do +40°C. Jedina mana ovog ruksaka je cijena koja će za europsko tržište iznositi 1000 eura.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay