fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Novi gradski javni vrt u Bruxellesu opskrbljivat će dućane s lokalno uzgojenom hranom

Novi javni vrt, koji će moći koristiti cijela zajednica, prostirat će se na 4900 četvornih metara u predgrađe Bruxellesa, a moći će se koristiti za uzgoj hrane, njezino pakiranje i distribuiranje, a imat će i zabavan sadržaj.
Bruxelles-Environement najavio je da će izgraditi javni vrt u Anderlechtu, na periferiji belgijske prijestolnice. Lokacija će imati površinu od 4.900 četvornih metara i kombinirat će poljoprivredna područja sa zajedničkim prostorima, kako bi pomogla u jačanju veze između građana Bruxellesa i lokalnih proizvođača. Iako je vrt uglavnom namijenjen lokalnim profesionalnim uzgajivačima, bit će otvoren i za lokalnu zajednicu. Osim poljoprivrednih površina, sadržavat će prostor za pakiranje, malu zonu za degustaciju i otvoreni javni prostor dostupan svima.

Konkretno, javna površina je jaka prodajna točka novog društvenog vrta u Ketelhoeveu u Neerpedeu, budući da je Bruxelles-Environement izjavio da bi se on trebao redovito koristiti za tržnice i zabavne događaje. Projekt bi trebao spojiti proizvođače hrane i stanovnike, a istovremeno proizvoditi hranu iz lokalnih izvora. To bi skratilo putovanja opskrbe i približilo građane Bruxellesa mjestu gdje se zapravo proizvodi hrana.

Prema službenom priopćenju, cijeli će projekt koštati nešto više od 3 milijuna eura, dok će razvoj na lokaciji trajati oko 18 mjeseci. Veći dio sredstava doći će iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a dodatnih 1,4 milijuna eura iz Bruxelles-Environementa. Nakon dovršetka, mjestom će 10 godina upravljati skupina nevladinih organizacija pod zajedničkim nazivom La ferme du Chaudron.

Osim toga, razvojni plan za javni vrt će iskoristiti činjenicu da trenutno postoje neke ruševne strukture na lokaciji. Sve zgrade koje se mogu održati netaknutima bit će sačuvane, dok će se ostale reciklirati za građevni materijal. Cigle će se koristiti za zidove i cvjetne gredice, a krovište za staze. Mjesto će također reciklirati kišnicu za navodnjavanje putem spremnika od 40 kubičnih metara i koristiti crve u zahodima za stvaranje komposta. Lokacija će također biti energetski neovisna, budući da će mala solarna farma pokriti većinu lokalne potražnje.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay