fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Znanstvenici sada mogu uzgajati drvo u laboratoriju, a da ne posijeku niti jedno drvo u prirodi

Tržište drvenih proizvoda iznosilo je 620 milijardi eura 2021., a očekuje se da će prijeći granicu od 894 milijarde eura do 2026. Dakle, već smo izgubili bitku spasiti naše šume? Ne još. Postoji novo rješenje koje obećava kraj našoj potrebi za sječom drveća.

Tim znanstvenika s MIT-a tvrdi da drvo uzgojeno u laboratoriju može zamijeniti proizvode koji potiču krčenje šuma i koji su napravljeni od pravog drva. Razvili su tehniku pomoću koje se drvo može proizvesti u bilo kojem obliku i veličini, pa primjerice, ako trebate novu drvenu stolicu, možete je izraditi u laboratoriju bez rušenja ijednoga stabla.

Znanstvenici s MIT-a izveli su eksperiment koji je normalnim biljnim stanicama dao svojstva slična matičnim stanicama. Ekstrahirali su stanice iz listova cvjetnice cinije (Zinnia elegans) te ih zatim nekoliko dana čuvali u tekućem mediju. U sljedećem koraku istraživači su biljne stanice tretirali medijem na bazi gela obogaćenim hranjivim tvarima i hormonima.

Nakon nekog vremena iz stanica su nastale nove biljne stanice. Istraživači su također primijetili da promjenom koncentracije hormona u mediju gela mogu kontrolirati fizikalna i mehanička svojstva novonastalih stanica. Tijekom pokusa biljni materijal koji je sadržavao visoke koncentracije hormona postao je krut.

Tim je uspio 3D ispisati posebno dizajnirane strukture iz stanica uzgojenih u gelu pomoću metode 3D bioprinta. Tri mjeseca je laboratorijski isprintani biljni materijal inkubiran u mraku, a rezultati su bili šokantni. Ne samo da je laboratorijsko drvo uspjelo preživjeti, nego je i raslo dvostruko brže od “običnog” stabla.

Procjena pokazuje da trenutni proces izrade namještaja dovodi do gubitka oko 30% ukupnog drva kao otpada. Zanimljivo je da tehnika 3D bioispisa koju su predložili istraživači s MIT-a ne stvara nikakav otpad i može se koristiti za proizvodnju biljnog materijala bilo kojeg oblika i veličine. Ideja je da možemo uzgojiti te biljne materijale u točno onom obliku koji nam je potreban, tako da nema potrebe za subtraktivnom proizvodnjom, što smanjuje količinu energije i otpada.

Znanstvenici su za sada uspjeli pokazati da se biljni materijal može uzgajati u laboratoriju i da se može manipulirati njegovim mehaničkim svojstvima, no studija je još uvijek u ranoj fazi. Potrebno je provesti više istraživanja i eksperimenata prije nego što bi se tehnika mogla dalje razvijati i koristiti za proizvodnju 3D namještaja u laboratoriju na komercijalnoj razini.

Svake godine ljudi posijeku oko 15 milijardi stabala. Ovo masovno krčenje šuma glavni je uzrok mnogih problema izazvanih klimatskim promjenama s kojima se naš svijet trenutno suočava. Ako se pokaže uspješnim, laboratorijski uzgojeno drvo može nam pomoći da se jednom zauvijek riješimo krčenja šuma.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay