fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kako je Drnišanin iz pepela podigao brodogradilište od kojeg je i Hrvatska digla ruke

Porinuće je najteži trenutak u životu broda – kaže za Jutarnji list Tomo Robotić, poslovođa u Dalmontu, dok stojimo na mostiću ispod krme novogradnje DA06, trajekta za Rapsku plovidbu vrijednog 8 milijuna eura koji se dovršava u brodogradilištu Kraljevica.

To je trenutak strašnog opterećenja za brod koje ostaje na samo dvije točke. Krma ulazi u more i pod uzgonom je, pramac je na saoniku. Treba sve pripremiti da to klizi. Pripreme za porinuće traju po mjesec dana – nastavlja Robotić, 63-godišnjak koji se porinuća u životu nagledao.

– Izgraditi brod je poseban osjećaj. To je kao da dobiješ dijete – kaže pomalo zaneseno.

Robotić je rođeni Kraljevičanin i praktički je cijeli njegov život vezan uz brodogradilište koje je othranilo generacije i generacije stanovnika tog primorskog gradića, unazad gotovo tri stoljeća. Završio je srednju brodograditeljsku industrijsku školu u Kraljevici koja je odgajala buduće kadrove za rad u tom škveru i odmah po diplomi se tamo i zaposlio.

– Praktički nema Jadrolinijina broda na kojemu nisam radio. Unuka me, svaki put kada vidi njihov brod, pita: ‘Deda, ti si i ovoga radio, jel da?’ – navodi kraljevički brodograditelj.

– Imao sam ponuda da idem raditi u Italiju, ali nisam želio otići odavde. To je ljubav, to nije samo posao. Sada se ne dam u penziju – dodaje kroz smijeh.

Prije 22 godine Robotić je prešao u tada još uvijek malu kooperantsku tvrtku Dalmont koja je obavljala svoju djelatnost unutar kraljevičkog škvera. S direktorom i vlasnikom Ivanom Ivićem ima odnos koji je mnogo veći od onog profesionalnog tipa – oni nisu samo poslodavac i zaposlenik, nego i dobri prijatelji.

Reportažu pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije