fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U dva koraka saznajte imate li pravo na povrat poreza

Aplikacija je, kaže Milun namijenjena prvenstveno roditeljima od kojih jedan roditelj nije platio porez tijekom 2017. i ima dijete prijavljeno na svom Obrascu PK, a drugi roditelj je platio porez i nije bitno ima li dijete prijavljeno na svom Obrascu PK

Poznati matematičar Toni Milun ovih dana s dvojicom studenata radio na izradi aplikacije koja će građanima pomoći da saznaju imaju li povrat poreza i kako ga ostvariti. Nakon puno upita, snimili su video u kojem objašnjavaju kako roditelji mogu ostavriti povrat poreza i jesu li iskoristili cijeli porezni odbitak kojeg imaju zbog djece.

Kaže da je posebno ponosan na svoje studente s Visokog učilišta Algebra koji su pomogli pri izradi aplikacije, a to su Nikola Babić i Mislav Lalić.  Antonio Britvar je uz asistenciju Bruna Kumera snimio i montirao video “U ovom videu pokazat ćemo kako u dva koraka dobiti povrat poreza, ako na njega imate pravo. Prvi je upotreba aplikacije, a drugi je popunjavanje obrasca” , kaže Milun.

“Dragi svi, ako se pitate gdje sam bio zadnjih tjedan dana, evo odgovor: s mojim studentima s Visokog učilišta Algebra radio sam Windows aplikaciju koja računa razdiobu odbitka za dijete koja vam služi za povrat poreza. Nikola Babić je nadgledao računovodstveni obračun, Mislav Lalić je izradio aplikaciju, a Antonio Britvar je uz asistenciju Bruna Kumera snimio i montirao video. Namijenjena je prvenstveno roditeljima od kojih jedan roditelj nije platio porez tijekom 2017. i ima dijete prijavljeno na svom Obrascu PK, a drugi roditelj je platio porez i nije bitno ima li dijete prijavljeno na svom Obrascu PK. Tada postoji velika mogućnost da prvi roditelj nije iskoristio cijeli odbitak koji ima na dijete pa ga naknadno (do 28.2.2018.) za potrebe godišnjeg obračuna poreza može prenijeti na drugog roditelja koji će zbog toga dobiti povrat poreza. Ovo je tek Beta verzija aplikacije i računa raspodjelu osobnog odbitka za roditelje koji imaju do dvoje djece, ali sljedeće godine ćemo napraviti i za ostale moguće slučajeve. Važno napomenuti da ova aplikacija računa upravo onaj dio koji Porezna uprava ne vidi i koji morate samostalno izračunati. Postoji mogućnost da vi uz povrat poreza na ovaj način imate pravo na povrat i po nekim drugim osnovama”, napisao je Milun između ostalog na svom Facebook profilu.

Izvor: Vecernji.hr