fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dvojica Hrvata preplovit će Atlantik u čamcu na vesla i javnosti približiti potrebu za žurnom zaštitom mora i oceana

Dvojica hrvatskih branitelja krajem siječnja će u malom čamcu na vesla krenuti preko Atlantskog oceana na tromjesečni put. „Veslom preko Atlantika“ njihov je pothvat koji će Hrvatsku upisati na listu zemalja čije su posade uspjele čamcima prijeći Atlantik, a pri tome će Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (54 godine) ne samo postati prvi Hrvati kojima je to pošlo za rukom, već će i upozoriti svjetsku javnost na veliki problem onečišćenja oceana te podići svijesti o potrebi očuvanja prirodnih resursa, kako svjetskih mora uopće, tako i Jadrana.

Na konferenciji za medije održanoj na Jarunu 10. siječnja, Udruga veterana, vojnika i domoljuba predstavila je projekt prelaska Atlantika, ali i branitelje veslače te sve pripremne aktivnosti koje bi im trebale osigurati sigurnu plovidbu. Cruickshank i Ilić profesionalni su vojnici i dragovoljci Domovinskog rata, koji su se zbog obrane svoje domovine vratili iz inozemstva, a putovanjem od gotovo tri mjeseca u čamcu na vesla odat će počast domovini i sunarodnjacima. Uspjeh ovog opasnog putovanja omogućit će im da ostanu zapamćeni kao prvi Hrvati u povijesti koji su preveslali Atlantski ocean.

“Naš je cilj veslima prijeći Atlantik i bit će nam čast ako uspijemo uvrstiti Hrvatsku u ligu veslačkih nacija koje su uspjele preveslati ovaj ocean, to je za sada uspjelo posadama iz tek 31 zemlje svijeta. U usporedbi s planinarima koji su osvojili Everest, njih preko 9 tisuća, brojka od 31 para veslača znači da ćemo, ako uspijemo, ne samo osvojiti Atlantik, nego i Hrvatsku uvrstiti među svojevrsnu elitu. Nije me strah, naprotiv, veselim se plovidbi i ponosan sam što ću s Ilićem ići u ovu pustolovinu za domovinu”, rekao je na predstavljanju projekta Martin Cruickshank.

Drugi član posade, Werner Ilić naglasio je: “Krećemo sa španjolskog otočja Gran Canaria prema otočju Martinique na Karibima. Prijeći tih 6,500 kilometara, po divljem oceanu, u čamcu koji ima samo dva para vesala nije mala stvar, ali Martin i ja smo spremni. Jedan drugome bit ćemo oslonac kada bude teško, motivirat ćemo se i nastojati zadržati smisao za humor! Vjerujemo u uspjeh, a što god da se na putu dogodi, znam da će ovo biti iskustvo koje mijenja život”.

Nadaju se da će i svjetskoj javnosti približiti potrebu za žurnom zaštitom mora i oceana pa će ploviti u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu i koristiti desalinizator koji se napaja solarnom energijom. Sedam metara dug i širok nešto manje od dva metra, njihov 750 kilograma težak čamac za prekooceansku plovidbu se u slučaju prevrtanja, samostalno vraća u prvobitan položaj pa dvojac očekuje da će izdržati olujno vrijeme koje ih vrlo vjerojatno očekuje na dijelu puta.

Na predstavljanju plovidbe bio umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske i ministar branitelja Tomo Medved. “Čestitam na ovom hrabrom izazovu, i vjerujem da će za otprilike 100 dana postaviti hrvatski stijeg na drugu obalu Atlantskog oceana. Želim im puno uspjeha, da ih priroda poštedi vremenskih nepogoda i da sa što manje poteškoća realiziraju ovu misiju.”, naglasio je ministar Tomo Medved prilikom pozdrava braniteljima.

Osim što su služili u hrvatskim gardijskim brigadama i doprinijeli oslobođenju Hrvatske, Cruickshank i Ilić su profesionalni ronioci i kvalificirani za padobranstvo te instruktori specijalističke obuke.

Izvor: Green.hr