fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Schneider proizvodi utičnice i sklopke iz reciklirane oceanske plastike

Schneider Electric predstavio je prva energetska rješenja za dom izrađena od reciklirane oceanske plastike. Nova linija utičnica i sklopki Merten izrađena od recikliranog materijala izvučenog iz oceana predstavljena je na sajmu International CES 2022. Isporučuje u održivoj ambalaži te tako kupcima omogućuje da doprinesu ugljičnoj neutralnosti.

Schneiderova linija Merten poznata je po modernom dizajnu, a novi proizvodi izrađeni su od poliamidnih ribarskih mreža prikupljenih u Indijskom oceanu i Arapskom moru. Dostupna je na odabranim tržištima, a obuhvaća sklopke, utičnice i ukrasne okvire.

Na sajmu CES 2022 Schneider Electric osvojio je četiri nagrade za inovacije u kategorijama održivosti i pametnog doma. Jedna od njih je upravo za asortiman Merten Ocean Plastics koji je osvojio nagradu u kategoriji održivosti. Ova linija proizvoda također je prva u industriji koja je dobila međunarodni certifikat Cradle to Cradle Silver za odgovoran dizajn proizvoda i korake prema kontinuiranom kružnom gospodarstvu.

Napuštena ili izgubljena ribarska oprema čini oko 10 posto plastičnog otpada u oceanima. Novi modeli brenda Merten izrađeni od oceanske plastike doprinose smanjenju 640.000 tona ribarskih mreža koliko ih svake godine ostane u oceanu i prvi su korak prema povećavanju održivosti ovog asortimana proizvoda.

Novi materijal ima 82 posto manji ugljični otisak od tradicionalnog
Schneider Electric udružio se s DSM-om, globalnim liderom u zdravstvu, prehrani i bioznanosti, na projektu transformiranja otpadnih ribarskih mreža u visokokvalitetnu tehničku plastiku koja se može koristiti u električnim uređajima. DSM surađuje s nekoliko lokalnih zajednica u Indiji na izvlačenju i prikupljanju odbačenih ribarskih mreža, dajući značajan doprinos lokalnom gospodarstvu i okolišu.

Prikupljene napuštene ribarske mreže se režu, čiste, prešaju i prolaze provjeru kvalitete prije slanja DSM-u na preradu u prenamijenjeni materijal Akulon. Novi materijal ima 82 posto manji ugljični otisak od tradicionalnog Nylona 6 koji se upotrebljava u sličnim proizvodima, čime se smanjuje potencijalni utjecaj proizvodnog procesa na globalno zagrijavanje, zakiseljavanje zraka i fotokemijsko stvaranje ozona.

Završni materijal sadrži i 15 posto staklenih vlakana kako bi proizvodi bili izdržljiviji, otporniji i dugotrajniji, a ujedno zadovoljili sve zahtjeve i standarde električne sigurnosti.

Potpuno reciklabilna ambalaža
Dodatni doprinos održivosti je eliminiranje iz procesa pakiranja sve plastike za jednokratnu upotrebu i nereciklabilnih materijala. Linija Merten System M velik je iskorak kompanije Schneider Electric prema budućoj potpuno reciklabilnoj ambalaži. Dizajn kutija sadrži prepoznatljive logotipe kompanije Schneider Electric i branda Merten kao i simbol za oceansku plastiku.

“Linija proozvoda Merten izrađena od recikliranih materijala iz oceana samo je prvo od mnogih održivih rješenja kompanije Schneider Electric koja poduzima korake da svojim kupcima pomogne u postizanju globalnih ciljeva ugljične neutralnosti. Budućnost proizvodnje u sektoru upravljanja energijom mora biti zelena. Korištenje pravih materijala za posao od samog početka ključno je za stvaranje kružnog gospodarstva u ovoj industriji”, rekao je YiFu Qi, izvršni potpredsjednik Globalnog doma i distribucije u kompaniji Schneider Electric.

“Rješavanje globalnog problema oceanske plastike zahtijeva da čitava naša industrija napravi iskorak i pronađe inovativna rješenja za pokretanje kružne transformacije. Kroz suradnju s kompanijom Schneider Electric nastojimo napraviti mali korak prema održavanju zdravijeg morskog života, plaža bez smeća i čišćih oceana, a inicijativa osigurava i lokalne izvore zarade i stvara radna mjesta. Istovremeno omogućuje ekološki osviještenim osobama pristup sigurnim i elegantnim električnim utičnicama. Zajedno možemo stvoriti potražnju za prenamijenjenom plastikom i pomoći ponovo iskoristiti odbačene reciklabilne materijale”, istaknula je Helen Mets, izvršna potpredsjednica za materijale u DSM-u.

Izvor: Tockanai.hr