fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Eko asfalt, održiva rasvjeta, 132 kilometara staze: Počela izgradnja biciklističke staze na zagrebačkom nasipu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je petu fazu radova na biciklističkoj stazi na zagrebačkom nasipu. Cjelokupni projekt koji bi trebao biti u potpunosti završen do kraja njegova mandata ponudit će ekološki održivu stazu za bicikliste dugu 132 kilometara koja će se prostirati sve do granice sa Slovenijom.

Na južnoj strani Savskog pješačko – biciklističkog mosta, gradonačelnik Tomislav Tomašević označio početak radova na izgradnji pete faze iz Pilot projekta Greenway – državna glavna biciklistička ruta br. 2, od ukupno devet faza tog projekta. Gradi se biciklistička prometnica u duljini od 1665 metara od Arene Zagreb do Savskog pješačko – biciklističkog mosta. “Vjerujem da će početkom izgradnje V. faze Greenway-a, odnosno završetkom radova za 90 dana, svima biti jasnije o kakvom se iskoraku u budućnost radi te koliko je ovaj projekt važan za povratak rijeci Savi, nakon čega ovaj projekt nastavljamo prema svim sljedećim zagrebačkim mostovima“, rekao je gradonačelnik Tomašević.
Na kruni Savskog nasipa gradi se pješačko – biciklistička staza od eko asfalta zelene boje te će biti osvijetljena ekološkom rasvjetom. Uz stazu, kod postojećeg Franceka (pitka voda) uređuje se odmorište sa parkingom za bicikle, klupama i zelenilom. Ukupna vrijednost radova je 6.855.351,13 kn s PDV-om.

Projektom “GREENWAY” – državna glavna biciklistička ruta br. 2 planira se izgraditi biciklistička prometnica koja prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka ukupne duljine 132 km. Projektiranje preostalih 130 km je u tijeku, a izgradnja Greenwaya uključuje i dodatnu opremu koja uključuje: rasvjetu, punjače za e-bicikle (pedelece), odmorišta, parkirališta, info oznake i brojače prometa. Planira se i uređenje prilaza mostovima kao i uređenje prilaza i spojeva na postojeću biciklističku i cestovnu infrastrukturu. Cilj projekta “GREENWAY” je promicanje održive urbane i regionalne mobilnosti, podizanje sigurnosti prometa te osiguravanje bolje povezanosti biciklističkih prometnica na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay