fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Energetski učinkovita rasvjeta – pravo rješenje!

Četvrta konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti pokazala da suvremena rješenja sustava rasvjete omogućavaju značajno smanjenje potrošnje električne energije u odnosu na dosadašnja, zastarjela rješenja, čime se istodobno troškovi za rasvjetu mogu sniziti čak i do 90%, a time se ujedno i izravno i neizravno djeluje na zaštitu okoliša.

Ovogodišnja Konferencija, ponovno održana u hotelu ‘Antunović’ u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING i Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) okupila je najveći dio onih kojima su rasvjeta i sustavi rasvjete dio svakodnevnog posla: od proizvođača opreme i ponuđača usluga, preko izvođača, instalatera i projekatanata, do potencijalnih investitora, odnosno krajnjih korisnika rasvjete: predstavnika jedinica lokalne samouprave, brojnih tvrtki i ustanova, održavatelja i upravitelja zgrada, a bili su tu i predstavnici nadležnih državnih tijela i studenti visokih učilišta.
Na Konferenciji su prikazani i mnogi zanimljivi ostvareni projekti kao što su, primjerice, u Novigradu, Vrbovcu, Garešnici ili onaj koji se tek planira u Čakovcu, a ne treba zanemariti ni projekte učinkovite rasvjete benzinskih postaja INA-e ili u proizvodnim pogonima i uredskim prostorima tvrtki JGL ili Klimaoprema. Isto tako, ponovno su predstavljena najnovija rješenja vodećih svjetskih i domaćih proizvođača kao što su Philips, Detas, Eltor,Energy Plus, LED Elektronika, ali i što u području certificiranja takve opreme može ponuditi tvrtka SIQ. Uz to, bilo je riječi i o mogućnostima financiranja projekata javne rasvjete koje pruža HEP ESCO i o programu tehničke pomoći Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pri prijavi natječaja na ESCO projekte. Ipak, čini se da se projekti energetski učinkovite javne rasjvete, nakon početnog zamaha, polako usporavaju. Naime, dok je takvih projekata 2014. godine bilo 76 u vrijednosti 75 mil. kuna, u 2015. bilo ih je tek 38 u vrijednosti 39 mil. kuna. Isto tako, valja reći i da se pripremaju određene promjene i prilagodbe postojećeg Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja (NN 114/2011), a i da norme niza HRN EN 13 201 donose značajne promjene u projektiranje i izvođenje sustava javne rasvjete, pri čemu treba napomenuti da je najavljena i izrada hrvatskog pojmovnika svjetlotehnike.

Konačno, istaknute su i prednosti koje pri projektiranju i izvođenju sustava rasvjete i njegovoj integraciji s ostalim sustavima u zgradarstvu pruža otvoreni protokol KNX, ali i neki nedostaci uočeni na rasvjetnom sustavu Zagrebačke avenije u Zagrebu, a bilo je riječi i o problematici utjecaja okolne osvijetljenosti na ljude, nesrećama i nezgodama kao posljedicama neispravnosti opreme ili nepravilnosti pri izvođenju radova na instalaciji rasvjetnih sustava te o temi o kojoj rijetko tko razmišlja: važnosti učinkovite rasvjete koja se primjenjuje na helikopterima za zaštitu i spašavanje.

Izvor: Energetika-net.com