fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Startup Factory Zagreb započeo s provedbom programa

Nakon proglašenja najboljih timova i njihovog ulaska u predakceleracijski program Startup Factory Zagreb, krećemo s konkretnim radom! Cilj nam je kroz  infrastrukturnu, mentorsku i financijsku platformu pomoći izabranim timovima pri razvoju njihovih inovativnih ideja i stvaranju kvalitetnih te tržišno održivih poduzetničke pothvata.

Da podsjetimo, Startup Factory Zagreb timovi su: Drop Table , Freewa , Run Zagreb , Vollo i Zagreb City Challenge.

S ciljem prezentiranja budućih aktivnosti te mogućnosti programa, kao i povezivanja timova s mentorima i Startup Factory Zagreb organizacijskim timom, u prostoru Tehnološkog parka Razvojne agencije Zagreb na Žitnjaku organiziran je SFZGB STARTUPARTY.

Kako bi vas što bolje upoznali s izabranim timovima te vam približili njihove  briljantne ideje, donosimo sažetak projekata, kao i izjave naših timova o dosadašnjim dojmovima i budućim očekivanjima od SFZGB programa.

Drop Table tim o svome projektu je izjavio: „Kroz naš projekt razvijamo aplikaciju za promociju “duhovnog turizma” na području grada Zagreba i cijele HR. Želimo korisnicima u svako doba omogućiti da budu povezani s kršćanstvom i drugim kršćanima u zajednici kroz sadržaje koje nudimo. Smatramo da u svijetu postoji sve veća potreba za duhovnim razvojem do koje sve teže dolazimo s obzirom na brzinu života kojeg živimo. Naša aplikacija je alat koji će pružiti ljudima duhovnu komponentu u životu.“

O dosadašnjim iskustvima kao i očekivanjima od SFZGB programa, Zoran Micuda i Ivan Oreh, inicijatori ovog zanimljivog projekta istaknuli su: „Startup Factory Zagreb hvale je vrijedan projekt. Do sada su nam najviše koristila brojna iskustva mentora od kojih smo učili u kojem smjeru treba razmišljati kako bi što prije razvili poslovnu ideju i kako bi što prije došli do kvalitetnog proizvoda koji potom možemo plasirati na tržište. Očekujemo da ćemo uz pomoć radionica, mentora i radnog prostora uskoro napravili scale-up naše poslovne ideje.“

FREEWA (Free Water Project) je projekt četvero mladih entuzijasta kojima je glavna misija promicanje korištenja i zaštite dostupnosti pitke vode kroz eko proizvode i usluge. Želja im je inspirirati ljude na zdrav život i kretanje. Osnovu projekta čine mobilna aplikacija koja locira najbliži besplatni izvor pitke vode (npr. javnu česmu ili pumpu)  te proizvod – specijalna boca koja će se proizvesti lokalno, od ekoloških materijala poput stakla i bio razgradive plastike. Svaki detalj proizvoda imaju namjeru napraviti u Hrvatskoj, kako bi potaknuli lokalno gospodarstvo i održivu ekološku proizvodnju.

Vedrana Vrabec iz tima FREEWA o dosadašnjem iskustvu sudjelovanja u SFZGB programu je istaknula: „Uzbuđenje! Jedna riječ koja savršeno opisuje naše iskustvo od trenutka kada smo doznali za natječaj (5 dana prije roka za prijavu) do trenutka kada su nas prozvali među pet pobjednika. Dvije godine intenzivno radimo na ideji, dizajnu, brandingu i organizaciji proizvodnje cijelog projekta, ali tih 10 dana koliko je trajalo od predaje projekta do poziva na bootcamp i naravno sama prezentacija, koja je nama ujedno bila i prva javna, bilo je jako uzbudljivo. Jako smo zadovoljni kako se za sada razvija projekt. Do sada smo već svašta novoga saznali i naučili!“

Vollo je servis za pretraživanje svih opcija međugradskog prijevoza, usporedbu i kupovinu online. Trenutačno nudi izbor vodećih autobusnih prijevoznike iz Hrvatske i Europe. Putem Volla moguće je pretražiti najjeftinije, najbrže ili najudobnije autobuse, te kupiti kartu online i ući u autobus bez printate karte, već putem smartphona.

Misija nam je povezati cijelu Europu i šire sa svim vrstama prijevoza uključujući cestovni, zračni, željeznički ili brodski, te olakšati planiranje i kupovinu karte online i mobile, te učiniti je jednostavnim i transparentnim.

O svome iskustvu sa SFZGB projektom Marko Jukić iz tima Vollo je rekao: „Iako smo tek jedan tjedan u novom uredu, iskustva su pozitivna, cijela ekipa nas je primila prijateljski te olakšala onboarding u novo okruženje Startup Factory Zagreb. Smatram da najbolje tek dolazi i stvarno smo uzbuđeni i ponosni što možemo biti dio ove priče. Očekujemo da ćemo iz programa izaći nadograđeniji i zreliji za veće izazove koji stoje pred nama.“

Zagreb City Challenge je besplatna mobilna aplikacija koja turiste upoznaje sa znamenitostima, lokalcima i ponudom grada Zagreba na potpuno nov i inovativan način, kroz kreativne izazove. Turistima će biti ponuđene kreativne rute prema različitima afinitetima:  povijesne, gastro, kulturne, tajne grada, sportske, party, romantične i obiteljske. Po odabiru rute igrač prima izazove koji od njega traže da napravi neki zadatak, upozna lokalca, riješi zagonetku ili kviz, uslika se, napravi video. Turisti će tako na zabavan i edukativan način upoznati Zagreb i sebe, te kreirati nezaboravna iskustva o kojima će pričati svojim prijateljima, te tako postati ambasadori Zagreba.

O dosadašnjem iskustvu sudjelovanja na  Startup Factory Zagreb Kata Barišić iz tima Zagreb City Challenge istaknula je: „Iskustva su nam zaista fenomenalna. Ne samo da smo presretni da su članovi žirija prepoznali veliki lokalni i globalni potencijal ovog projekta te nam dali povjerenje i sredstva za njegovu realizaciju, već smo čak u ovom do sada relativno kratkom vremenu kroz rad s mentorima puno toga naučili i usavršili projekt. Također upoznali smo puno kvalitetnih i kreativnih ljudi, članova ostalih timova i mentora što čini Startup Factory super mjestom za sjajan networking.“

Run Zagreb mobilna aplikacija je aplikacija koja svom korisniku omogućava da tijekom svoje omiljene aktivnosti – trčanja upoznaje grad Zagreb. Riječ je o vođenoj audio turi. Osim navigacije i audio zapisa, aplikacija uključuje feature, s naglaskom na one trkačke, interaktivne elemente. Prednost aplikacije je što ne uključuje dodatne troškove roaminga, dostupna je 24/7 i handsfree je što je trkačima od velikog značaja.

O Startup Factory Zagreb projektu tim Run Zagreb mobilna aplikacija je istaknuo: „Od trenutka prijave na natječaj StartUp Factory Zagreb bili smo uzbuđeni samom činjenicom da smo napravili korak više od naših trkačkih tura koje već radimo (sa živim vodičem). Sretni smo što smo imali priliku predstaviti svoj projekt i dakako oduševljeni što je naš projekt prepoznat kao pozitivna startup ideja! I evo nas ovdje. Slušajući druge ideje i mi razmišljamo kreativnije, a StartUp Factory zapravo nam je omogućio da od svoje ideje krenemo prema njezinoj realizaciji. Nadamo se da ćemo kroz StartUp Factory Zagreb ne samo realizirati ideju, već prikupiti neka nova znanja koja će nam otvoriti vrata nekim novim idejama.“

Svim našim izabranim timovima želimo puno sreće na putu do poduzetničkog uspjeha!

Startup Factory Zagreb je prvi no equity predakceleracijski program u Hrvatskoj namijenjen  razvojnim timovima i startup-ovima kojeg je pokrenula Razvojna agencija Zagreb. Partneri programa suvodeće ICT kompanije u zemlji – Hrvatski Telekom , IBM i tvrtka SmartIS. Podršku programu pružaju Turistička zajednica grada Zagreba, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Studentsko poduzetništvo u Centru karijera FER-a, Prague Startup Centre, Lean Startup Croatia, Founder Institut, eSTUDENT i Spin City.