fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Fotografija novinarke s Ugljana postat će službena razglednica Europske unije

Fotografija Hinine novinarke i reporterke Andrine Luić koja prikazuje falkušu i murtersku gajetu proglašena je pobjednicom natječaja za najbolju fotografiju “Pozdrav s otoka” Europske komisije i postat će jedna od službenih razglednica Europske unije.

Fotografski natječaj “Pozdrav s otoka” u rujnu je objavilo Tajništvo Čiste energije za otoke Europske unije Europske komisije.

Fotografija Andrine Luić s falkušom i murterskom gajetom na Hvaru pobijedila je u konkurenciji razglednica koje su na natječaj stigle iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Njemačke, Portugala… Na fotoizazov “Pozdrav s otoka” svaki je autor mogao prijaviti samo jednu fotografiju, a kriteriji ocjenjivanja bili su originalnost, kreativnost, cjelokupni umjetnički dojam i kompozicija te vizualna privlačnost.

Pobjednička fotografija snimljena je u Starome Gradu na otoku Hvaru prije dvije godine tijekom Festivala brodova, mora i mornara Dani u Vali, koji organizira udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, čija je članica i Andrina Luić.

Fotografija Andrine Luić iz Lukorana na otoku Ugljanu tako je postala službena razglednica Europske unije.

Po riječima autorice Luić, koja se godinama bavi fotografijom, nije bilo jednostavno od mnoštva snimljenih fotografija na otocima odabrati samo jednu. Za ovu se odlučila jer je, kako je rekla, “uistinu prava razglednica” – na njoj je diljem svijeta poznata falkuša i u daljini gajeta s latinskim jedrom s prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama, koje ljude odmah podsjete na Hrvatsku.

Iz udruge Cronaves istaknuli su da su iznimno ponosni što je na natječaju pobijedila upravo fotografija hrvatskih tradicionalnih drvenih brodova jer ona, kao što je rekla i autorica, predstavlja hrvatsku kulturu, tradiciju, pomorsku baštinu, otoke – sve po čemu je Hrvatska prepoznatljiva u Europskoj uniji i diljem svijeta.

“Sada imamo i službenu razglednicu Europske unije ‘Pozdrav s otoka’, koja priču o hrvatskoj pomorskoj baštini i otocima čini još prepoznatljivijom”, poručili su iz te udruge.

Izvor: Morski.hr; Foto: Hina