fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Eko centru Zlatna Greda uspješno završen projekt Obrazovanje za održivi planet!

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek kao nositeljska organizacija provela je projekt „Obrazovanje za održivi planet“ u suradnji s partnerima OŠ „Mladost“ iz Osijeka, OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Strizivojne te Općinom Strizivojna. Projekt je usmjeren na povećanje uloge organizacija civilnog društva i osnaživanju partnerstva s obrazovnim ustanovama i lokalnom zajednicom te razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja djece i mladih u području održivog razvoja.

Ukupno 280 učenika doprinijelo boljitku jedinog planeta koji nazivamo domom

Podizanje razine svijesti i znanja u području održivog razvoja posebno je važno kod najmlađih dobnih skupina. Oni nastavu pohađaju prema ustaljenim kurikulumima uz nedovoljno praktičnog rada, pri čemu se s ovom tematikom susreću tek kroz nekoliko predmeta u višim razredima. Projektom je osmišljeno i razvijeno pet programa izobrazbe namijenjenih učenicima i nastavnicima s temama zaštite okoliša, održivog gospodarenja otpadom, klime i energije, održivog korištenja prirodnih resursa, a uspostavljen je i multimedijalni sustav edukacije o održivom razvoju u Eko centru Zlatna Greda. U razdoblju od svibnja 2019. do listopada 2021. godine, u projektu je sudjelovalo čak 280 učenika partnerskih škola.

Znanja i vještine su ono što zauvijek nosimo sa sobom gdje god pošli i zato su nam najvrjednije. Kroz radionice, predavanja i aktivnosti projekta „Obrazovanje za održivi planet“ prošli su gotovo svi učitelji i učenici viših razreda naše škole. Osim što smo mi kao učitelji stekli kompetencije koje ćemo primjenjivati u narednim godinama i s novim generacijama, naši učenici su stekli nova znanja i vještine koje će ih sigurno osnažiti u provođenju daljnjih aktivnosti vezanih uz održivo življenje.

– Itana Tomšić, OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ Strizivojna

Od pametnih ploča do didaktičke makete – projektom osigurana i brojna korisna oprema

U školama su postavljene kante za razvrstavanje otpada koje na dnevnoj razini učenike i djelatnike potiču na reciklažu, nabavljena su računala i laptopi, fotokopirni uređaj i pametne ploče koje su pridonijele izradi materijala, edukacijama i istraživanjima. Postavljene su slavine na senzore koje osiguravaju smanjenu potrošnju vode, a omogućeno je i financiranje izrade projektne dokumentacije za fotonaponsku elektranu Osnovne škole „Ivana Brlić Mažuranić“ Strizivojna. Udruga Zeleni Osijek kroz projekt je nabavila didaktičku maketu s pijeskom za održavanje zanimljivih radionica. U okviru projekta tiskana je i edukativna brošura te projektni letak. Također, projektom je sufinanciran dio izgradnje budućeg Edukativno-informativnog centra za posjetitelje Drave i Dunava koji će biti smješten u Osijeku, gdje će se u budućnosti u učionici na otvorenom nastaviti provoditi edukativni programi razvijeni projektom.

Sinergija obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva i lokalne zajednice

Uz obrazovne institucije u projektne aktivnosti aktivno su bili uključeni predstavnici lokalne zajednice i samouprave, kao i organizacije civilnog društva iz Grada Osijeka. U Općini Strizivojna organizirana je tribina o odvajanju i zbrinjavanju otpada za lokalno stanovništvo. Učenici su proveli dan s komunalnim redarom u Strizivojni i Osijeku, posjetili reciklažno dvorište u osječkoj gradskoj četvrti Jug 2 uz praktičnu vježbu zbrinjavanja i odvajanja otpada te Vodovod Osijek gdje su saznali informacije o pročišćivanju vode, kao i održivom korištenju vodnih resursa. U suradnji s Upravnim odjelom za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu za učenike su organizirani obilasci osječkih parkova uz zanimljivu interpretaciju važnosti stabala za svakodnevni život.

Volonterskim sudjelovanjem u zelenim kampanjama malim koracima do okolišnih i društvenih promjena

Tijekom provedbe projekta učenici su se priključili obilježavanju važnih ekoloških datuma i brojnih volonterskih kampanja, od sudjelovanja u proslavi Dana planeta Zemlje do globalne akcije čišćenja „Zelena čistka”, najveće akcije čišćenja divljih odlagališta otpada u Hrvatskoj. U okviru kampanje „Posadi stablo, ne budi panj“ vrijedne su ruke učenika uz prisustvo učitelja i mentora iz Udruge Zeleni Osijek zasadili sadnice novih stabala u njihovim školskim dvorištima i ostavili ih budućim generacijama.

Učenici su s nestrpljenjem očekivali radionice na kojima su stjecali vještine primjenjive u svakodnevnom životu, znanja o funkcioniranju prirodnih sustava i posljedicama ljudskih aktivnosti. Stečene spoznaje prenosili su drugim učenicima škole te ih poticali na odgovorno korištenje vode i energije, racionalno postupanje s otpadom, korištenje hrane lokalnih proizvođača, odnosno na djelovanje za dobrobit okoliša u kojemu žive.

– Zorica Mohnacki, OŠ „Mladost“ Osijek

Boravak u prirodi, vožnja kanuima i stjecanje izviđačkih vještina kroz Ljetni kamp održivog življenja

Učenici su sudjelovali na dva ljetna kampa održivog življenja u Eko centru Zlatna Greda kojima se poticao njihov aktivni boravak u prirodi. Uz brojne praktične radionice prošli su i malu školu veslanja, avanture u adrenalinskom parku, šetnje poučnim stazama, ali i škole stjecanja  izviđačkih vještina. Uz pomoć Udruge izviđača „Slavonski hrast“ iz Osijeka naučili su postaviti šatore, orijentirati se pomoću pojava u prirodi, paliti vatru pomoću Sunčevih zraka te okušati sreću u izviđačkim igrama i natjecanjima.

Bilo nam je drago vidjeti s kakvim zanimanjem su učenici sudjelovali u aktivnostima, pogotovo danas, kada svoje slobodno vrijeme često provode zatvoreni u kućama, ne družeći se s vršnjacima na otvorenom. Smatramo nužnim uključivanje organizacija civilnog društva u programe izobrazbe o održivom razvoju na svim razinama, a osobito potičemo boravak djece i mladih u prirodi te upoznavanje s prirodnim i kulturnim vrijednostima našeg područja.

– Mislav Barić, Udruga Zeleni Osijek

Održanim Festivalom i konferencijom održivog razvoja u Eko centru Zlatna Greda projekt „Obrazovanje za održivi planet“ uspješno je završen. Bogat program sastojao se od kreativnih radionica pletenja starih komada odjeće, sadnje mladica i izrade mirisnih vrećica lavande, eko kviza o održivom razvoju, kao i predstavljanja ostvarenih projektnih rezultata. Svoje aktivno sudjelovanje u brojnim aktivnostima učenici su trajno zabilježili fotografijama i porukama te ih svečano zakopali u vremenskoj kapsuli uz nadu da ćemo zajedničkim naporima budućim generacijama uspjeti u naslijeđe ostaviti – održivi planet.

Projekt „Obrazovanje za održivi planet” sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.