fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Mladi hrvatski inovator ima novi hit proizvod, važan je za sve građane

Na tržištu čija godišnja vrijednost premašuje 4,4 milijarde eura Include se u sljedećim godinama namjerava pozicionirati kao jedan od ključnih proizvođača.

Solinska tvrtka Include predstavila je novi proizvod – Aerys postaje namijenjene mjerenju kvalitete zraka u gradskim četvrtima. Prve mjerače isporučit će u studenom ove godine u Rimu.

Iz Includea tvrde da će njihove mjerne postaje omogućiti jednostavnu i pristupačnu instalaciju velikog broja jedinica, čak i na razini gradskih četvrti, pa bi ovakvo rješenje bilo idealno za Zagreb. Pritom napominju da Aerys postaje nisu zamjena za profesionalne mjerne postaje, no da pristupačna cijena omogućava instalaciju velikog broja jedinica koje u zajedničkoj mreži pružaju relevantne informacije o kvaliteti zraka na značajno većem broju lokacija. Prikupljeni podaci također pružaju gradovima uvid u izvore onečišćenja i njihovu učestalost.

Tri modela i prve isporuke u Rim

Aerys će biti dostupan u tri varijante. Model P omogućava mjerenje koncentracije lebdećih čestica koje predstavljaju najveći izvor onečišćenja. Model G mjeri koncentracije NO, NO2 i O3 plinova, dok Aerys X obuhvaća mjerenje lebdećih čestica, otrovnih plinova i osnovnih atmosferskih uvjeta.

Prve sustave isporučit će u Rim koji upravo završava izgradnju pametnog trga na kojemu će također biti instalirane Steora klupe.

Na tržištu čija godišnja vrijednost premašuje 4,4 milijarde eura Include se u sljedećim godinama namjerava pozicionirati kao jedan od ključnih proizvođača.

Tvrtka mladog inovatora Ivana Mrvoša, koja je od 2015. godine prepoznatljivost izgradila na Steora pametnim klupama, krajem prošle godine krenula je u smjeru proizvodnje sustava koji doprinose rješavanju nekih od najvećih globalnih izazova današnjice. Danas se njihova pametna rješenja za gradove koriste u 59 država u svijetu.

Terra koševi

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih globalnih zdravstvenih rizika, a procjenjuje se kako je 2016. godine zagađenje zraka prouzročilo 4,2 milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva.

Osim što su Aerys postajama za mjerenje kvalitete zraka željeli sudjelovati u rješavanju globalnog problema zagađenja zraka, Include je lani u studenom zakoračio i na tržište pametnog upravljanja otpadom. Naime, predstavili su Terra koševe koji smanjuju prikupljanje otpada za 80%, čime se smanjuju i CO2 emisije, te troškovi odvoza. Organizacija pražnjenja koševa vrši se putem platforme u oblaku, a Mrvoš je tada u studenom ustvrdio kako u njihove spremnike otpada stane tri puta više otpada nego u klasičnim spremnicima te da manji gradovi mogu uštedjeti do dva milijuna eura godišnje zahvaljujući sustavu komprimiranja.

Tvrtka trenutno radi na trećoj rundi dokapitalizacije s ciljem daljnjeg širenja poslovanja na nova tržišta i povećanjem proizvodnih kapaciteta. U posljednjoj rundi iz 2019. godine uspješno su prikupili 19 milijuna kuna kapitala u čemu su sudjelovali i neki od najvećih hrvatskih IT poduzetnika.

Izvor: Poslovni.hr; Foto: Include.eu