fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Franck grupa s porastom prodaje od 8 posto: Proizvode izvoze u SAD i Kuvajt

Iz Francka navode i kako je kompanija, uz širenje na skandinavska tržišta, odnedavno proizvode plasirala i u trgovine “iznimno potentnog tržišta Kuvajta te police 150 Walmartovih trgovina u SAD-u”.

Franck grupa u prvoj polovici godine je, unatoč padu prodaje kroz kanale Agrokora, zabilježila rast prodaje od 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, uz istodobno povećanje prodaje i tržišnih udjela u najznačajnijim kategorijama proizvoda u Hrvatskoj i na najvećim izvoznim tržištima, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

“Prema posljednjim podacima analitičke kuće Nielsen, kompanija je u drugom kvartalu ove godine u Hrvatskoj uspjela dodatno povećati prodaju u kategoriji mljevene kave za 5,4 posto količinski i 3 posto vrijednosno te je time Franck još jednom potvrdio poziciju apsolutnog lidera kategorije u Hrvatskoj s 55 posto tržišnog udjela”, ističu iz Francka.

Dodaju da su rast prodaje ostvarili i u kategoriji čaja, od 2,3 posto količinski i 3,6 posto vrijednosno, čime je njihov tržišni udjel u toj kategoriji porastao na gotovo 56 posto.

U HoReCa kanalu, u kategoriji espresso kave Franck drži više od 45 posto tržišnog udjela s najvećim godišnjim rastom u jednoj kalendarskoj godini od preko 10 postotnih bodova, ističu iz te kompanije.

Na slovenskom tržištu kompanija je također zabilježila daljnji rast u kategoriji mljevene kave i rekordnu realizaciju u instant cappuccinima. Na tržištu Slovenije je početkom ove godine završena integracija dvije kompanije koje je Franck preuzeo krajem prošle godine – Moja Kava, distributera talijanskog espressa, te Ellegi, tvrtke za proizvodnju i distribuciju espressa Bar 2000, podsjećaju iz Francka.

Na BiH tržištu Franck ostvaruje planirane rezultate u svim kategorijama, dok na ostalim izvoznim tržištima imaju značajan rast prodaje, a uz tržišta Srbije i Crne Gore, na koja se Franck vratio početkom godine, dodatno su ojačali i regionalnu prisutnost u Albaniji, Makedoniji i Kosovu.

Iz Francka navode i kako je kompanija, uz širenje na skandinavska tržišta, odnedavno proizvode plasirala i u trgovine “iznimno potentnog tržišta Kuvajta te police 150 Walmartovih trgovina u SAD-u”.

Član Uprave Francka Ivan Artuković ističe kako ih rast od 8 posto u prvoj polovici ove godine svrstava u kompanije s najvećim rastom u kategoriji velikih kompanija. Ostvarili smo rekordne prodajne rezultate na najvažnijim tržištima, a trend dvoznamenkastog rasta izvoza iz 2016. nastavljamo i u ovoj godini, naglašava Artuković.

“Zahvaljujući pravovremenoj reakciji, krizu u Agrokoru za sada uspješno prevladavamo, što najbolje dokazuje ubrzanje našeg rasta na hrvatskom tržištu u ovoj godini. Trenutne izazove u novčanom tijeku uspijevamo premostiti uz snažnu podršku naših dobavljača koji su nam ključni i za proces restrukturiranja te stvaranja temelja za daljnji zajednički održivi rast. U idućem razdoblju širimo izvozne potencijale kako u regiji tako i izvan nje”, ističe u priopćenju Ivan Artuković.

Potraživanja osigurana založnim pravom na Roto dinamic

Osvrćući se na financijsku izloženost prema Agrokoru, iz Francka poručuju da im je “rizik naplate potraživanja od društava članica Agrokora sveden na najmanju moguću mjeru, najviše zahvaljujući zasnivanju založnih prava u društvu Roto dinamic”.

“Zahvaljujući odgovornom pristupu u upravljanju rizicima i uspješnom poslovanju izvan Agrokorovih prodajnih kanala, uvjereni smo kako će uskoro amortizirati rizike povezane s krizom u Agrokoru. U tom smjeru, Franck je pokrenuo financijsko i operativno restrukturiranje kako bi se što bolje prilagodio novonastalim okolnostima na tržištu, a s obzirom na važnost brze reakcije i prilagodbe te daljnjeg jačanja prodajnih potencijala, kompanija je u ovom procesu angažirala vanjske savjetnike”, zaključuje se u priopćenju Francka.