fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Genos je partner u najvećem projektu u području imunologije vrijednom više od 80 milijuna eura

Hrvatska biotehnološka tvrtka Genos jedan je od partnera u IMI2 projekt 3TR, najvećem projektu u području imunologije, Inicijative za inovativne lijekove 2 – Innovative Medicines Initiative 2 (IMI2), čiji je budžet veći od 80 milijuna eura. Projekt će trajati sedam godina ,a zajednički ga financiraju Europska unija i Europska federacija farmaceutskih industrija i udruženja (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, (EFPIA).

Cilj projekta je unaprijediti liječenje sedam bolesti povezanih s imunološkim sustavom uz pomoć analize najsuvremenijih tehnologija profiliranja. Radi se o integriranoj analizi svake pojedine od tih sedam bolesti: sistemski eritemski lupus, reumatski artritis, multipla skleroza, upalna bolest crijeva (uključujući ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest), astma i kronična opstruktivna plućna bolest. U projektu sudjeluju  stručnjaci iz 69 akademskih i poslovnih partnerskih institucija iz 15 europskih zemalja, a Genos je jedini hrvatski partner u ovom velikom projektu i zadužen je za analizu glikanskih biomarkera.

– Iznimno me raduje što smo uspjeli uvjeriti ovaj veliki istraživački konzorcij da u planirane analize uključi i analizu glikanskih biomarkera. Unutar projekta Genos će biti odgovoran za sve analize glikana, što je velika čast, no istovremeno i veliki izazov jer se radi o preko 50.000 pacijenata što je vjerojatno najveća klinička kohorta u svijetu – je izjavio Gordan Lauc, predsjednik Uprave Genosa.

Genos je jedna od samo nekoliko privatnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, a  etablirao se kao jedna od najuspješnijih malih znanstvenih institucija ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. Vodeći je laboratorij u svijetu za visokoprotočnu analizu glikana, a ugledni časopis The Scientist 2013. proglasio ga je najboljim mjestom na svijetu za istraživački rad. O izvrsnosti Genosa najbolje svjedoči podatak da je dosad dobio šest projekata iz sedmog okvirnog programa EU, šest projekata iz programa Obzor 2020, te tri velika projekta iz strukturnih fondova ukupno u vrijednosti većoj od 150 milijuna kuna. Genos je dio Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj medicini, institucija nositelj Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici te središnji visokoprotočni laboratorij Projekta ljudskog glikoma (Human Glycome Project). GlycanAge test, najbolji test biološke dobi na svijetu razvijen je na temelju istraživanja koja su provedena u Genosu.

Izvor: Lider.media