fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

GLAMPING – kampiranje na glamurozan način

Turizam ne bi imao smisla da stalno iznova ne smišljamo nove priče, načine i alate kako iznova oduševiti svog gosta. Tako je nastala i ova sjajna priča s glampingom.

Riječ glamping nastala je povezujući dvije riječi – glamurozno i kampiranje, koje su spojene u jednu.

Piše: Silvija Podoljak/Samopozitivno.com

Posljednjih nekoliko godina ovaj je glamurozni način kampiranja postao hit u svijetu i počeo se širiti i hrvatskim turističkim nebom.

Vjerujete da je na prvi pogled vrlo neobično spojiti glamurozan odmor i kampiranje?

Međutim upravo zato svi su poludjeli za ovakvim odmorom. Sve je više ljubitelja ovakvog načina odmora jer ovaj novi način kampiranja privlači potpuni odmor i bijeg iz urbanih sredina, a opet svojim gostima nudi sav potreban komfor i luksuz koji pružaju ovi ekskluzivni šatori.

Novi trendovi za bijeg iz svakodnevnice

Gosti sve više teže boravku u dodiru s prirodom, žele pobjeći od gradske vreve i biti u pravom smislu riječi odvojeni od svijeta. Međutim, za mnoge od njih taj odmor ne uključuje šator na travi i žele uživati u punom komforu koji uključuje bazene, kupke, wellness aranžmane, izvrsne restorane i ostale dostupne turističke ponude, ali da ipak budu odvojeni i gotovo pod vedrim nebom.

O čemu se zapravo radi?

U svijetu ovaj je trend započeo prije desetak godina, u Hrvatskoj, pak, prije par godina, a ove godine prihvatila ga je i hrvatska legislativa izmjenom pravilnika o kategorizaciji kampova koji prihvaća ovaj pomodni dodatak u zelenom dijelu turističke ponude.

Ovi gosti uživaju u klimatiziranim sobama, luksuzno uređenim kuhinjama, kupaonicama s wellness tušem, satelitskom TV, Wi-Fi i sve to pod šatorskim krilom, unutar drvenih kućica ili pak drvenim konstrukcijama na stablu.

Važno je znati da više od 60 milijuna Europljana redovno svake godine bira kampove za svoj odmor, a 5 % te brojke su ljudi koji bez obzira na ekonomske krize i teškoće neće pitati za cijenu i zadovoljiti će, dolaskom, svoje želje za luksuzom, baš glamping programima.

Prirodna izrada kućica za potpuni suživot s prirodom

Naime, glamping nastoji svojim programima osigurati ekološki i održivi razvoj te pružiti gostu domaće voće i povrće te osigurati, tako, i energetsku održivost kampa. Za još više uživanja u prirodi svaka kućica može nuditi gostu i svoju vanjsku sjedeću garnituru ili ljuljačku, ali i ekološki vrt u kojem će ubrati domaće ekološke uzgojeno voće i povrće.

Dodatna ponuda takvih iznajmljivača uključuje razne luksuze za goste pa tako možete u jutro naručiti košaru s domaćim proizvodima da vas u određeno vrijeme dočeka pred vratima, zatim jagode sa šampanjcem pri dolasku, kupanje u vrućim bačvama pod vedrim nebom, hidromasažnu kadu, saunu, mogućnost masaže, uslugu najma bicikla, spremište za skije i svih mogućih usluga koje vam padnu na pamet.

U našem okruženju, u Sloveniji i na Jadranskoj obali za takve kućice platit ćete od 90 do 400 eura po noći, međutim potražnja za takvim vidom odmora nije problem jer takvih gostiju uvijek ima.

Što je ponuda luksuznija i smještaj kvalitetniji lakše ćete popuniti kapacitete, kažu upravo domaćini.

 

Aktivni odmor u prirodi ili romantično uživanje u dvoje

Redovito su u ponudi i razne aktivnosti koje mogu ispuniti vrijeme gostiju poput ribolova, streličarstva, teniskih terena, dječjih igrališta, restorana, golf terena, pješačkih i skijaških staza, paintballa i sličnih sportskih aktivnosti, ali i posjete povijesnim i kulturnim znamenitostima te prirodnim ljepotama u blizini.

Izuzetno je važna fenomenalna lokacija na kojoj ćete se odlučiti izgraditi jedno takvo glamping „selo“, iako nije nužno da ponuda bude toliko glamurozna i skupa koliko je važna kreativnost i dovitljivost domaćina.

Kućice su idealne i za romantični odmor za parove koji žele intimnost i privatnost te je odmor moguće kombinirati s wellness uslugama. Međutim, kućice mogu koristiti i obitelji s djecom uz mnogobrojne mogućnosti za aktivni odmor na otvorenom.

Gosti ističu da je osjećaj predivan jer spavate u šatoru, imate dojam luksuza, ali u svakom trenutku možete izaći u prirodu i uživati u svježem zraku i pod stopalima imati travu ili pijesak.

Ovaj doživljaj svakako nadmašuje očekivanje gosta. Rekli bismo, glamurozni doživljaj koji vam omogućuje boravak u dodiru s prirodom, okruženi zelenilom, bez obzira na godišnje doba jer glamping kućice mogu biti i grijane iznutra. Dodatnoj udobnosti pridonijet će i drvena vanjska kada s grijanjem na drva koja će se pobrinuti da i hladnije večeri budu vruće.

Moderni turizam vodi i hrvatske kampove putem ovog novog trenda u kampiranju. Jadran je već poduzeo prve korake. Može li Slavonija iskoristiti svoju kreativnost i domišljatost te ponuditi svojim gostima ovakve zanimljive glamping programe?