fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

GOSPODARSTVO U FOKUSU Županije nositelji regionalnog razvoja

Hrvatska zajednica županija u suradnji sa poslovnim tjednikom Lider organizira konferenciju  „Gospodarstvo u fokusu“ s glavnom temom „Županije – nositelji regionalnog razvoja“ koja će se održati 3. ožujka 2017., u hotelu International u Zagrebu.  Konferencija bi trebala pokazati sve poznate i manje poznate mogućnosti gospodarskog napretka u županijama. Cilj je potaknuti da svi dionici –uprave, gospodarstvenici, krovne institucije, predstavnici stranih veleposlanstava i stranih ulagača –surađuju i uspostavljaju nove modele partnerstva. Kako građanima omogućiti djelotvornije usluge na lokalnoj razini, kako županije mogu preuzeti veću odgovornost za regionalni razvoj, koje su mogućnosti gospodarskog napretka u županijama, kako surađivati sa stranim ulagačima, samo su neke od važnih tema koje ćemo otvoriti.

Sadašnji stupanj funkcionalne i fiskalne decentralizacije u Hrvatskoj ne osigurava djelotvornu opskrbu svih građana kvalitetnim javnim dobrima i uslugama na lokalnoj razini, ne omogućuje ravnomjeran gospodarski razvoj zemlje i ne daje priliku građanima da sami odlučuju o neposrednoj životnoj okolini. Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave raspolažu razmjerno malim prihodima, zbog čega također mogu malo utjecati na javne rashode. Porezne autonomije za jedinice lokalne i regionalne samouprave gotovo nema, a porezni prihodi pod snažnim su utjecajem nositelja ekonomske politike na središnjoj razini. Porez na dohodak, najvažniji za jedinice lokalne i područne samouprave, vrlo je promjenjiv i znatno se smanjio u posljednje četiri godine.

Ipak, županijske razvojne agencije i županije s minimalnim troškovima za državni proračun izvlače najviše sredstava iz fondova Europske unije. Funkcionalnom decentralizacijom županijama bi se prepustila mjerodavnost za mnogo područja, a ona je i preduvjet za reformu fiskalnih odnosa. Sveobuhvatna reforma trebala bi revidirati sve aspekte odnosa između središnje vlasti s jedne strane i lokalne i regionalne samouprave s druge strane. Pritom županije žele preuzeti veći dio odgovornosti, mjerodavnosti i posla te zaista biti odgovorne za cjelovit regionalni razvoj.

Rezervirajte termin u svojem kalendaru već danas i informirajte se o temama, predavačima i panelistima.

Više informacija klikom ovdje