fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Gotovo milijardu kuna iz EU fondova za studentski smještaj

U Republici Hrvatskoj samo 6,69 posto studenata živi u studentskim domovima dok je prosjek na razini Europske unije 17 posto.

Godišnje oko 4500 studenata koji su podnijeli zahtjev za studentski smještaj i ispunili kriterije, nisu dobili mogućnosti koristiti smještaj zbog nedovoljnih kapaciteta. Nekoliko studija ukazuje da samo 59 posto svih studenata upisanih na institucije visokog obrazovanja u Hrvatskoj uspješno završi svoj studij dok 41 posto studenata prekine studij, uglavnom u ranim fazama studiranja i najčešće zbog nedostatka sredstava za studiranje.

Doprinijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, jedan je od ciljeva koji Republika Hrvatska nastoji ostvariti uz pomoć europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju od 2014. do 2020.

Republika Hrvatska raspisala je poziv „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ ukupne vrijednosti 934 milijuna kuna kroz koji se dodjeljuju bespovratna sredstva za izgradnju nove infrastrukture studentskih domova te za rekonstrukciju i modernizaciju postojeće infrastrukture. Europska unija sufinancira 85 posto prihvatljivih troškova dok se ostatak sufinanciran nacionalnim sredstvima.

„Ulaganje u mlade ljude i u njihovo znanje kroz poboljšanje uvjeta studiranja i studentskog standarda prepoznali smo kao jednu od najvažnijih aktivnosti za izgradnju društva temeljenog na znanju te dugoročan i održiv razvoj naše domovine. Naporno smo radili kako bi u što kraćem roku ocijenili pristigle projektne prijave, potpisali ugovore i započeli s provedbom projekata koji će studentima osigurati bolje uvjete studiranja“ izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Do sada su u okviru ovog poziva potpisani ugovori s osam korisnika, a njihova ukupna vrijednost iznosi 987.932.795,28 kuna, priopćili su iz ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

neimenovano

Izvor: www.n1info.hr