fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Građevinski radovi porasli za više od tri posto

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u svibnju ove godine veći je u odnosu na travanj za 1,3 posto, a prema prošlogodišnjem svibnju za 3,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Izvješće DZS-a pokazuje da je, prema kalendarski prilagođenim podacima, na međugodišnji rast građevinskih radova u svibnju utjecao rast njihova obujma na zgradama od 10,3 posto, dok je istovremeno na ostalim građevinama smanjen za 2,6 posto.

Prema izvornim indeksima, u svibnju ove godine u odnosu na svibanj 2015. obujam građevinskih radova veći je za 4,3 posto. Pritom je na zgradama obujam radova porastao za 11,4 posto, dok je na ostalim građevinama pao za 1,6 posto.

Usporedba prvih pet mjeseci ove s istim razdobljem prošle godine, prema izvornim indeksima, pokazuje rast obujma građevinskih radova za 3,1 posto. Pritom je obujam radova na zgradama porastao za 9,6 posto, dok je na ostalim građevinama smanjen za 2,7 posto.

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u svibnju ove godine 45,9 posto satnice odrađeno je na zgradama, a 54,1 posto na ostalim građevinama. Od ukupnog broja odrađenih sati, 55,7 posto odrađeno je na novogradnji, a 44,3 na ostalim radovima.

Tijekom prvih pet ovogodišnjih mjeseci, radnici su na zgradama odradili 47,8 posto, a na ostalim građevinama 52,2 posto radnih sati. Istovremeno, na novogradnju se odnosi 55,7 posto, a na ostale radove 44,3 posto radnih sati.

Izvor: www.tportal.hr