fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Četiri projekta – 14.000 radnih mjesta

U Hrvatsku je ovih dana stigla lijepa vijest da će Europska unija sufinancirati 11 projekata iz instrumenata za povezivanje Europe (CEF) iz područja prometa sa 306,9 milijuna eura. Ukupna vrijednost hrvatskog udjela u ovim projektima, od kojih se mnogi realiziraju na razini više država, iznosi 492,7 milijuna eura.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica za graditeljstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori, napravila je analizu kako će ti projekti koje financira EU utjecati na hrvatsko gospodarstvo, pogotovo na građevinski sektor, te upozorila da domaći građevinci nemaju dovoljno kapaciteta da bi sudjelovali u tim projektima.

Kako navodi Čagalj, od tih jedanaest projekata četiri su građevinska, a ukupna vrijednost hrvatskog udjela u njima iznosi 457,2 milijuna eura. EU će sufinancirati 278,3 milijuna eura. Ta su četiri projekta gradnja dvokolosiječne željezničke pruge Križevci – Koprivnica – granica s Mađarskom, Zagrebačka obala Luke Rijeka, most Svilaj i opći terminal Luke Rijeka.

– Sve navedeno svakako bi trebalo radovati hrvatske građevinare, no stanje na terenu ne daje prevelik razlog za optimizam – navodi Čagalj. A to svoje upozorenje obrazlaže time da je na proizvodnoj i prihodovnoj strani hrvatsko graditeljstvo posljednjih godina gotovo prepolovljeno te da ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u državi. Pritom se, napominje Čagalj, taj sektor susreće i s problemom odljeva kvalitetne radne snage.

S obzirom na to da je graditeljstvo tek u oporavku, ispada da je nužnost da Vlada RH odobri dodatne kvote za uvoz stranih radnika jer u protivnom država treba biti svjesna da naša građevinska poduzeća neće dobiti ove poslove, a time ni prateća industrija, što je u konačnici vrlo loše i za ukupno hrvatsko gospodarstvo – upozorava Čagalj.

Ona je u analizi navela da je vrijednost narudžbi u građevinskom sektoru u Hrvatskoj u 2015. bila 13,8 milijardi kuna, a da bi uz vrijednost četiri projekta koja se sufinanciraju iz EU, vrijedna 3,4 milijarde kuna, uz postojeći trend rasta vrijednost narudžbi porasla na 17,5 milijardi kuna, što je porast od 23 posto. A to bi značilo otvaranje od 13.000 do 14.000 novih radnih mjesta u građevini.

– Broj zaposlenih u graditeljstvu mogao bi skočiti na otprilike 81.000, sa sadašnjih 67.000 – procjenjuje Čagalj i još jednom ističe nužnost dodatnih kvota za strane radnike u Republici Hrvatskoj.

Izvor: www.vecernji.hr | Foto: Marjan Sušenj/PIXSELL