fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Podravka podigla prihode od prodaje za više od 26 posto

Neto dobit Grupe Podravka za prvo polugodište ove godine bila je 97,3 milijuna kuna, što je rast od 5,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestili su u petak iz te kompanije. Pritom su prihodi od prodaje rasli 26,2 posto te su dosegnuli 1,98 milijardi kuna.

Strateško poslovno područje Prehrana, najvećim dijelom zbog konsolidacije Žita, ostvarilo je 1,6 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je rast od 34,3 posto. Prihodi od prodaje vlastitih marki porasli su 29,5 posto.

Prihodi od prodaje drugog strateškog poslovnog područja Farmaceutika bili su 379,1 milijun kuna te su se u odnosu na godinu ranije, usprkos negativnom utjecaju tečajnih razlika, povećali za 0,4 posto. Kada je riječ o tržištima Podravke, sve su četiri regije ostvarile povećanje prihoda od prodaje. Najveći rast zabilježila je regija Rusije, ZND-a i Baltika, i to 68,2 posto, pri čemu se podjednaki doprinos pripisuje segmentima prehrane i farmaceutike.

Na prihode od prodaje cijele grupe, navodi se, negativno su utjecali valutni tečajevi, i to u iznosu od 42,6 milijuna kuna, s tim da najveći negativan utjecaj bilježe ruski rubalj (-25,6 milijuna kuna) te euro (-5,9 milijuna kuna).

“U vremenu koje je pred nama slijedi daljnje snaženje kompanije te fokus na dva glavna strateška cilja, a to su konsolidacija i jačanje naše pozicije u Adria regiji te nastavak već započete internacionalizacije izvan nje”, istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić prilikom objave rezultata poslovanja za prvo polugodište.

Izvor: www.jutarnji.hr | Foto: Tomislav Krišto / CROPIX