fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

GREENLIVING Tjedan drveća u poznatom europskom gradu: Stanovništvu će se podijeliti tisuću stabala

U glavnom gradu Belgije održava se Tjedan drveća kojem je za cilj ozeleniti grad i uključiti građane u borbu protiv klimatskih promjena. Tamošnje vlasti podijeliti će 1000 stabala i k tome održati niz korisnih radionica tijekom tjedna.

Kako bi što više ozelenili svoj grad, gradske vlasti Bruxellesa organizirale su Tjedan drveća tijekom kojeg će stanovništvu ustupiti 1000 novih stabala diljem različitih četvrti. Tijekom ovog sedmodnevnog projekta dužnosnici građanima dijele mladice koje građani koji sudjeluju u ovoj hvalevrijednoj kampanji moraju posaditi u svojem dvorištu. Cijela ova akcija provodi se pod nadzorom gradske Agencije za zelene površine, koja će doprinijeti s još dodatnih 200 stabala.

Inicijativa je dio Bruxellesovog Canopy Plana 2020-2030 (Plan Canopée) koji je usmjeren na borbu protiv klimatskih promjena i cilj mu je doprinijeti održivijem urbanom okruženju. Okolišne teme centralna su tema tamošnje gradske politike, a Tjedan drveća samo je jedan od projekta koji planiraju provesti. Bruxelles’s Canopy Plan fokusiran je na sadnju drveća i stablo je u prvom planu kao izvor održivosti, a kako smatraju, upravo ono ima glavne prednosti za okoliš. Primjerice, drvo će pohraniti do 120 kilograma CO2 tijekom svog životnog vijeka te će uhvatiti do 20 kilograma finih čestica prašine svake godine. Osim toga, drveća su izvor bogatstva i za razne životinje, osiguravaju prirodnu klimatizaciju i mogu spriječiti nastanak toplinskih otoka. S druge pak strane, zimi djeluju kao prepreka hladnom vjetru i smanjuju troškove grijanja.

Tjedan drveća u Bruxellesu ima tri glavna cilja, a to su rast zelenih površina, očuvanje okoliša i uključivanje građana u akcije, a osim dijeljenja stabala svaki dan, građani imaju priliku sudjelovati u vođenim obilascima o urbanoj ekologiji, radionicama o rezidbi stabala za zimu kao i informativnim konferencijama o voćkama.

Izvor: Green.hr