fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Podržite tradicionalnu humanitarnu akciju „Želim život“ pozivom na 060 9000

Zaklada Ana Rukavina i ovog prosinca organizira hvalevrijednu akciju „Želim život“ čiji je glavni cilj prikupljanje sredstava za daljnje širenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija. Pozivom na broj 060 9000 građani će tijekom cijelog prosinca moći donirati 5.00 kuna (plus PDV) kako bi podržali ovu plemenitu akciju.

Nepovoljna epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa ponovo je, nažalost, spriječila održavanje tradicionalnog humanitarnog koncerta na Trgu bana Josipa Jelačića. Zaklada Ana Rukavina i partner Nova TV pripremaju blagdanski program koji će se 18. prosinca emitirati na programu Nove TV i online platformama Nove TV.

„Prije 15 godina održan je prvi koncert ‘Želim život’ na Trgu bana Josipa Jelačića. Prije 15 godina Ana je s nekolicinom prijatelja i volontera, entuzijasta, iz bolničke sobe planirala koncert koji je trebao pružiti nadu za život njoj i svima koji su se našli u sličnoj situaciji. Ana, nažalost, koncert nije dočekala, napustila nas je tog tužnog nedjeljnog jutra u studenom, ali njenu viziju smo nastavili svi zajedno. Hrvatska se ujedinila i Zaklada je nastavila Aninu misiju. Iako ni ove godine nismo na Trgu, zajedno s našim partnerom Novom TV i ove godine želimo pružiti ljudima nadu u život i nadu da će ovaj težak period uskoro biti iza nas. Hvala dragim ljudima što su sve ove godine uz nas i uz one kojima je naša pomoć potrebna“, istaknula je povodom početka akcije gospođa Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.
Ovogodišnji koncert Želim život održat će se u subotu, 18. prosinca, s početkom u 20,15 sati, uz najljepše izvedbe zvijezda hrvatske estrade Severine, Nine Badrić, Petra Graše, Psihomodo Popa te Sanje, Marinka i Zeca koji će dodatno zagrijati srca gledatelja u predbožićno vrijeme ljubavi, veselja i darivanja.

Zaklada kao beskrajan izvor nade za 145 pacijenata

Ustrajnim radom i zalaganjem Zaklade omogućeno je proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina u sklopu KBC-a Zagreb, čime je dosad nadu za spas života dobilo 145 osoba. Zahvaljujući napornom i predanom radu Zaklade i pomoći građana, u Hrvatski registar od početka djelovanja Zaklade Ana Rukavina, upisano je više od 61 500 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te je organizirano više od 440 akcija upisa u Hrvatski registar u više od 150 gradova i mjesta u Republici Hrvatskoj. To Hrvatsku, prema izvješću Svjetskog registra iz 2014. godine, čini 11. državom u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika te 8. u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika.
Zaklada Ana Rukavina je od početka 2021. godine do danas donirala hrvatskom zdravstvu sredstva za opremu i projekte u vrijednosti od 1.317.977,89 kuna:
– KBC-u Zagreb 500 testova za HLA tipizaciju u iznosu od 134.531,25 kn kako bi se prikupljeni uzorci iz što prije tipizirali.

– Opremanje jedne sterilne jedinice na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju matičnih stanica KBC-a Zagreb u vrijednosti od milijun kuna. U navedenom projektu predviđena je izgradnja i opremanje šest sterilnih jedinica za najmlađe bolesnike u kojima bi se liječili mali pacijenti nakon transplantacije, kao i oni s imunodeficijencijom.

– Dječjem domu Vrbina Sisak, koji je nastradao u potresu; donacija za unutarnje uređenje kuhinje i pomoćne prostorije te opremu iste s pripadajućim uređajima u iznosu od 183.446,64 kn omogućit će korisnicima normalno funkcioniranje nakon gotovo godine dana od potresa. Korisnici doma su djeca od pet do 17 godina bez roditeljske skrbi.

Kao zalog za budućnost, Zaklada je omogućila stručno usavršavanje mladim liječnicima te je dosad sedmero liječnika iz Republike Hrvatske dobilo priliku razvijati se na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije kako bi po povratku mogli pomoći pacijentima u domovini.
Sudjelujući u ovoj akciji svatko od nas može pomoći radu ove humanitarne Zaklade i pružiti podršku najpotrebitijima. Prilike su možda drugačije, ali cilj ostaje isti – pružiti nadu u spas života.