fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

HGK: Očekivati rast turističkih pokazatelja u ovoj godini oko 7 posto

U lipnju ove godine zabilježeno je 0,1% više turističkih dolazaka i 2,5% više turističkih noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine ističu iz Hrvatske gospodarske komore ( HGK ) te dodaju kako spomenuti rast predstavlja nastavak uzlaznog trenda, koji je nakratko prekinut u travnju ove godine (zbog kalendarske razlike u uskršnjim blagdanima), a traje od travnja, odnosno prosinca 2014. godine.

Pritom se kod domaćih turista u lipnju bilježi godišnji pad turističkih dolazaka (-2,7%) i noćenja (-6,7%), čime je prekinut uzlazni trend koji je trajao od listopada, odnosno od prosinca 2014. godine. Kao djelomičan razlog padu dolazaka i noćenja domaćih turista u obzir se može uzeti održavanje europskog nogometnog prvenstva u lipnju i srpnju ove godine tj. preusmjeravanje odredišta odmora. S obzirom na spomenuti pad turističkih pokazatelja domaćih turista, porast ukupnih pokazatelja isključivo je rezultat povećanja dolazaka (0,5%) i noćenja (3,3%) stranih turista u lipnju. U strukturi lipanjskih noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Austrije i Slovenije, što je bio isti slučaj i u lipnju 2015. godine.

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 2,8% više turističkih dolazaka i 4,4% više turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. Takva kretanja turističkih dolazaka u promatranom razdoblju rezultat su povećanja koja se bilježe kod stranih (2,4%) i domaćih turista (5%), dok su kretanja turističkih noćenja određena rastom noćenja stranih turista (5,1%), dok se kod noćenja domaćih turista bilježi pad od 0,5%.

U ovogodišnjem lipnju turistička aktivnost ponovno je imala značajan utjecaj na rast zaposlenosti (trend od ožujka ove godine), odnosno najveće zapošljavanje sa burze rada evidentirano je u turističkoj djelatnosti, s time da je u prvih šest mjeseci ove godine u turističkoj djelatnosti (u pravnim osobama) bilo zaposleno nešto više (1,1%) ljudi u odnosu na isto razdoblje lani.

„U naredna dva mjeseca tj. u srpnju i kolovozu, koji su ujedno i najvažniji mjeseci (s obzirom da se u ta dva mjeseca ostvari nešto više od 60% noćenja cijele godine) očekujemo nastavak pozitivnog turističkog trenda. Međutim, turizam i nadalje ostaje izrazito sezonskog, ali i ograničeno prostornoga karaktera. Primjerice, samo u trima turistički najrazvijenijim županijama – Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, bilježi se oko 2/3 ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj u cijeloj godini.“ ističe Zvonimir Savić, direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK

Kao rezultat povoljnije sigurnosne situacije u Hrvatskoj u odnosu na našu turističku konkurenciju te povećanu turističku potražnju u svijetu (koju očekuje organizacija World Tourism Organization) objektivno je očekivati rast turističkih pokazatelja u ovoj godini (oko 7%).

Simulacijom porasta broja stanovnika na temelju dolazaka i noćenja stranih i domaćih turista, procjenjujemo da se u Dubrovniku broj stanovnika, a time i potrošača, pod utjecajem turističke sezone u kolovozu poveća za oko 50%. Od ostalih županijskih središta, slijede Šibenik s porastom oko 32%, Pula oko 28%, Zadar blizu 19% te Split s preko 6%.

Izvor: www.hrturizam.hr