fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatska ipak izvozi pamet – Bavarci stižu u Split po titule liječnika

Regiomed Kliniken, njemački lanac zdravstvenih ustanova studentima će školovanje plaćati 9000 eura godišnje, a projekt je inicirao Dragan Primorac.

Taman u sjeni posljednje izjave ministrice rada Nade Šikić o višku visoko obrazovanih u Hrvatskoj, iz Bavarske je stigla vijest kako se 25 tamošnjih studenata dolazi školovati na Medicinski fakultet u Split. Od 3. listopada na splitskoj medicini školovat će se njemački studenti koje je selektirala Regiomed Kliniken, njemački lanac zdravstvenih ustanova koji zapošljava 4600 ljudi, za što će plaćati 9000 eura godišnje. Cijelom projektu, kojeg je inicirao profesor Dragan Primorac, potporu je dala i bavarska Vlada pa tako i tamošnja ministrica zdravstva i znanosti Melanie Huml.

Jedinstvena prilika

“Riječ je o jedinstvenom primjeru međunarodne suradnje gdje će jedna hrvatska visokoškolska institucija sustavno obrazovati njemačke studente, a uz to će povećati mobilnost studenata i nastavnika u oba smjera te omogućiti suradnju hrvatskih i njemačkih liječnika u kliničkoj praksi i znanosti. Njemci su svjesni činjenice da će dio njihovih liječnika i nakon završenog studija medicine ostati i živjeti raditi u Hrvatskoj, ali s tim nemaju problem. S druge strane, ovo je i veliki iskorak za mlade hrvatske liječnike jer kroz ovu suradnju mogu dio ili čak cijelu specijalizaciju obaviti u prestižnim njemačkim klinikama”, opisao je Primorac dodajući kako je ovaj projekt pravi primjer izvoza hrvatske pameti.

Nekadašnji ministar obrazovanja kroz ovaj je projekt imao podršku trenutnog ministra Predraga Šustara budući da je, među ostalim, splitsko sveučilište sada definitivno pozicionirano kao mjesto izvrsnosti.  “Konkurencija je bez sumnje velika i ovih 25 budućih liječnika moglo je birati gdje će nastaviti edukaciju i sutra graditi karijeru. U to ime splitsko Sveučilište izmijenilo je svoj statut te pripremilo akcijski plan za internacionalizaciju nastavnog procesa”, rekao je Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu. Studenti će klinički dio nastave obavljati i na spomenutoj njemačkoj klinici čiji je direktor Joachim Bovelet znanstvenu suradnju s hrvatskim partnerima nazvao inspirirajućom.

Podizanje konkurentnosti

“Cijeli će pretklinički dio studiranja obavljati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a klinički dio nastave u Splitu i na Regiomed Kliniken, čime se signifikantno podiže kvaliteta nastave i konkurentnost splitskog Medicinskog fakulteta”, komentirao je Zoran Đogaš, dekan splitske medicine. Inače, ova njemačka klinika od prošle godine surađuje i s privatnom hrvatskom bolnicom Sveta Katarina.

Izvor: www.poslovni.hr | Foto: Dragan Primorac/PIXSELL