fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Raza pokreće prvi turistički akcelerator u Hrvatskoj

Podršku razvoju industrije koja donosi trećinu BDP dali HT, IBM-a i slovenska tvrtka SensoIS.

U Zagrebu u rujnu starta prvi hrvatski turistički akcelerator StartupFactory. Time će Hrvatska, čija trećina BDP-a dolazi od turizma, dobiti program koji potiće razvoj inovativnosti u tom području.

Razvojna agencija Zagreb u suradnji s Hrvatskim telekomom, IBM-om i tvrtkom SenseIS pripremila je 750 tisuća bespovratnih kuna koje će dijeliti za pet do 10 timova ili tvrtki mlađih od godinu dana. StartupFactory svoje će rezultate pokazati krajem studenoga u Zagrebu na EBAN Winter Universityju.

Novi program uključuje tehnološku potporu IBM-a, koji u Zagrebu početkom iduće godine planira otvoriti IBM Client Innovation Centar, zatim HT-a, koji je zainteresiran za razvoj rješenja pametnih gradova i u sklopu toga rješenja za pametni turizam, te SmartIS-a, slovenske tvrtke koja je tehnički isporučila najbrže hrvatsko superračunalo Buru Riječkom sveučilištu. “Za pet do deset razvojnih timova ili startup tvrtki osigurano je do 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava po timu kao i infrastrukturna, konzultantska podrška, edukacija i mentorstvo”, poručuju iz zagrebačke Raze.

U novi akceleracijski program može se uključiti prijavom na poslovni hackathon, koji će se temeljiti na IBM-ovoj metodologiji Design Thinkinga i platformi za izradu aplikacija Bluemixu. Drugi način je putem javnog natječaja, koji je otvoren do 5. rujna. “Zagreb želi postati smart city turistička destinacija, a ovo je za startupe odskočna daska u tom smjeru”, kažu u Razi.

Izvor: www.poslovni.hr