fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatska nikad popularnija za putovanja učenika iz Njemačke

Naša su niša ekskurzije vani od 9. do 13. godine. Prosječan iznos koji Nijemci daju za putovanja svoje djece je između 200 do 350 eura.

Popularnost Hrvatske kao destinacije za školska putovanja učenika iz Njemačke znatno je porasla, pogotovo nakon pada interesa za Tursku zbog geopolitičke situacije. Hrvatski turistički sektor to bi mogao dobro iskoristiti i uzeti dio prometa koji godišnje premašuje 250 milijuna eura samo na putovanja školaraca.

Istaknula je to Gesa Sellmann iz njemačkoga udruženja organizatora putovanja za mlade Reisenetz u srijedu na konferenciji o turizmu posebnih interesa koji je organizirala Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA). “Hrvatska je učenicima i ranije bila privlačna i već se nalazi u ponudi organizatora putovanja, no u ovim okolnostima stekla je brojne prednosti. Nijemcima niste tako daleko kao Španjolska, imate bogatu kulturu i smještajnu ponudu, a jeftinije je od Austrije i Italije. Također, Hrvatska se smatra sigurnom destinacijom, što je jako važno u školskim putovanjima”, kazala je Sellmann.

Inače, u članstvu udruženja Reisenetz je 100 organizatora putovanja, s posebnom skupinom školskih putovanja. Analiza njemačkog ministarstva gospodarstva pokazala je da je riječ o vrlo važnom segmentu putovanja u zemlji koja je jedno od najvećih emitivnih tržišta na svijetu. U 2014. godini realizirano je 61,8 milijuna noćenja mladih Nijemaca na putovanjima bez pratnje roditelja, a 20 posto od toga odnosi se na putovanja školaraca. Dok u vrtiću i nižim razredima putuju blizu kuće, a potom u gradove u Njemačkoj kao što su Berlin i Hamburg, starije školarce zanimaju gradovi s bogatom kulturom po Europi te Jadran.

“Ovisno o školskom sustavu, koji se razlikuje u federalnim pokrajinama, kao i raspored školskih praznika, njima jako važno zadnje putovanje sa starim razredom u Nijemaca se događa od njihove 9. do 13. godine, i to je obično put u inozemstvo s nešto izdašnijim budžetom. To je niša zanimljiva za Hrvatsku”, smatra Sellmann. Inače, prosječan iznos koji Nijemci daju za putovanja svoje djece je između 200 do 350 eura, ovisno o važnosti i mogućnostima. Primjerice, jedan od najvećih njemačkih turoperatora Alpetour trenutačno prodaje petodnevno putovanje u Zagreb za “već od” 169 eura, no to je tek promotivna cijena koja se povećava pri realizaciji.

Nijemce ne zabrinjava korupcija

Profesorima putovanje daruju agencije ili roditelji
Iako federalna ministarstva odobravaju budžet za one koji ne mogu platiti, u Njemačkoj zadnju riječ u odabiru putovanja ima profesor,  koji je i glavni organizator. Pritom može i ne mora angažirati agenciju, i ne mora provoditi javnu nabavu. Iako bi službeno profesori sami sebi trebali plaćati putovanja, to im obično daruju agencije ili cijenu pokriju roditelji, što je bivši hrvatski model koji je ukinut zbog korupcije. Također, njemački profesori ne dobivaju dnevnice.

Izvor: www.poslovni.hr