fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatska je prva zemlja u kojoj Uber lansira UberBOAT

Hrvatska ima iznimno velik potencijal za razvoj ekonomije dijeljenja i stoga u Uberu imaju velike planove za ostatak godine. Ovo ljeto planiraju lansirati UberBOAT koji će prvi put na svijetu biti lansiran kao proizvod upravo u Hrvatskoj i proširiti uslugu uberX po cijeloj dalmatinskoj obali – od Zadra pa do Dubrovnika.

Nakon nešto više od godinu Uber u Hrvatskoj ima preko 1.500 partnera-vozača i više od 85.000 aktivnih korisnika.

-Uber već sada značajno doprinosi hrvatskom gospodarstvu, posebno u području otvaranja novih radnih mjesta kroz tvrtke partnera-vozače i kroz poticanje razvoja turizma. Naši partner-vozači izdaju fiskalne račune, plaćaju sve poreze i doprinose od čega se puni državni proračun.

Također, u sljedeće dvije do tri godine planiramo stvoriti preko 10.000 novih radnih mjesta u tvrtkama Uberovih partnera-vozača, a pokretanje usluge UberBOAT ima mogućnost značajno potaknuti gospodarstvo u Dalmaciji te osigurati posao lokalnim poduzetnicima – rekao je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu.

Uber je jako važan i za turizam u Hrvatskoj – do sada su ga koristili turisti iz čak 118 zemalja, a lansiranjem novog proizvoda UberBOAT taj potencijal će biti još veći jer će osigurati povezivanje mještana i turista s otocima na bolji i učinkovitiji način.

Prijevoz putnika obavljat će postojeće kompanije čiji će gliseri (od 4 do 12 mjesta) morati imati licencu za komercijalni prijevoz na moru kao i osiguranje, a kapetani će morati imati sve potrebne dozvole.
U planu im je u srpnju, a možda i ranije započeti voziti na svim destinacijama na kojima će biti interesa, a pregovori su već započeli u Splitu, Dubrovniku, Korčuli. Cijene će se formirati tek da se usluga lansira, a prema grubim načelnim procjenama vožnja od Splita do Hvara bi mogla koštati 40-50 eura po osobi.

U Uberu kažu kako kroz luke u Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku u ljetnoj sezoni prođe osam i pol milijuna gostiju i u tome vide potencijal za UberBOAT. Uber turistima predstavlja već uobičajeni standard, a mnogo im je lakše putem aplikacije naručiti brod koji surađuje s Uberom nego se samima snalaziti oko prijevoza brodom.Nakon testa u Hrvatskoj usluga UberBOAT će se širiti u druge turističke zemlje.

Uberu su općenito jako zadovoljni rezultatima u Hrvatskoj, koja je za njih jedno od trenutačno najbrže rastućih tržišta na svijetu, rekao je Rob Khazzam, generalni menadžer Ubera za srednju i istočnu Europu. Nedavno su investirali i nekoliko stotina tisuća kuna kako bi prilagodili globalnu aplikaciju posebno za Hrvatsku tako da svaki korisnik može primati fiskaliziran račun izdan od strane partnera-vozača putem e-maila u digitalnom obliku.

Tremac je i član radne podskupine Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koja radi na zakonskim izmjenama te su pripremili moderan zakonski prijedlog za novu kategoriju prijevoza u cestovnom prometu čiji je cilj sigurnost i veći izbor za korisnike, kao i uklanjanje zastarjelih administrativnih prepreka.

>>>Eko Taxi: Nismo protiv Ubera, ali jesmo za jednake uvjete svima

Dosad su se održala dva sastanka radne podskupine koja okuplja predstavnike gradova, HUP-a (Uber), HGK (Cammeo) i HOK-a (Radio Taxi Zagreb), a na potezu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje bi na temelju svih iznesenih prijedloga trebalo napraviti sljedeći korak prema novom zakonskom prijedlogu.

-Iznimno smo zadovoljni poslovanjem u Hrvatskoj i činjenicom da se radi na prilagodbi zakona. S obzirom na to da je Hrvatska tehnološki napredna i moderna zemlja, siguran sam da će vaše vlasti prepoznati potencijal digitalne ekonomije te prilagoditi regulativu u skladu sa smjernicama Europske unije.

Europski program za ekonomiju dijeljenja poziva države članice EU da omoguće slobodan pristup novim poslovnim modelima te pojednostave procedure za razvoj ekonomije suradnje – rekao je Khazzam.

Digitalna ekonomija već je sada jedan od glavnih pokretača ekonomije u cijeloj EU jer ona mijenja tradicionalne sektore i omogućava razvoj novih poslovnih modela. Nosi pet posto BDP-a Europske unije, dakle 600 milijardi eura i taj će iznos i dalje rapidno rasti budući da je godišnji rast digitalne ekonomije 12 posto. Taj rast pratit će i otvaranje novih radnih mjesta, pa će EU do 2020. imati četiri milijuna novih radnih mjesta u digitalnoj ekonomiji.

Izvor: Lider.media