fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski agritech projekt dijeli besplatan softver OPG-ovima

Hrvatska softverska tvrtka Infodom pozvala je OPG-ove da se jave za besplatne licence za aplikacije koje bi im trebale pomoći u digitalnoj transformaciji poslovanja. Licencije su besplatne, jer su dio Infodomovog EU projekta Centar kompetencija – CEKOM u koji su još uključeni varaždinski FOI, zatim Zavod za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH) i Inovacijski centar Nikola Tesla.

Domen Verdnik, voditelj projekta CEKOM iz Infodoma kaže da je cilj pomoći OPG-ovima u poboljšanju poslovanja za petinu.

“Ponuđene licencije OPG-ima će pružiti automatizirane poslovne procese kojima će se povećati konkurentnost poljoprivrede, osigurati zadržavanje postojećeg kadra te zapošljavanje novog i povećanje prihoda od prodaje za oko 20 posto”, kaže Verdnik.

Projekt CEKOM-a sastoji se od osam softvera kojim OPG-ovi mogu stvoriti vlastiti digitalni ekosustav i agrotech rješenja. To su: Smart Agri, softverska platforma za potporu odlučivanja, distribucijska platforma za prehrambene proizvode po modelu “Platform based business“, zatim softver i portal za kolaboraciju krajnjih korisnika, softver i portal za samokontrole za sanitarne regulatorne okvire u proizvodnji hrane, odnosno za “food safty”, zatim Smart Food, Smart Farm i digitalna platforma za distribuciju kroz ruralni i zdravstveni turizam.

CEKOM je sufinanciran s 13,1 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, od čega je nešto više od 7,7 milijuna kuna bespovratno. U projekt je uključeno tridesetak stručnjaka raznih profila.

U Infodomu navode da je digitalna infrastruktura koja će nastati u sklopu CEKOM-a nužna za umrežavanje gospodarstva sa znanošću na nacionalnoj razini, što je temelj za digitalnu transformaciju prehrambene industrije na ruralnim područjima.

“U sljedećoj fazi projekta intenzivirat ćemo suradnju sa svim dionicima projekta kako bi testirali funkcionalnosti predviđenih osam agrotehnoloških rješenja i prema potrebi ih modificirali. Razvoj ruralnih područja ključan je za razvoj gospodarstva Hrvatske”, zaključuje Verdnik.