fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski avanturist vratio se iz Amazonije: “Ovo je bio moj najteži i najduži putopis dosad!”

Hrvatski putopisac i autor Oleg Maštruko završio je višetjednu putopisnu ekspediciju u Amazoniji, u sklopu projekta Kronike globalnog zatopljenja – Episode III (KGZ III).

“Globalno zatopljenje problem je aktualan već neko vrijeme pa je sama ideja serijala Kronike globalnog zatopljenja obilazak mjesta koja su najpogođenija dosadašnjim promjenama životnih uvjeta izazvanih klimom i putopisna reportaža s mnoštvom osobnih dojmova. Fotoaparatom i tipkovnicom prenosim dojmove o nekom mjestu i promjenama koje se tamo događaju, o ljudima, krajolicima, tradicionalnom načinu života ugroženom klimatskim promjenama, energetskoj održivosti. Moj pristup je putopisni, ja sam putopisac, nisam znanstvenik ni aktivist. Za znanstveni i aktivistički element zamolio sam priznate stručnjake za pitanja klime, ekologije i održivosti”, objašnjava Oleg ideju iza putopisnog serijala.

Prva i druga epizoda Kronika globalnog zatopljenja ostvarene su proteklih godina, unatoč pandemiji koja je stvarala dodatne izazove svim oblicima putovanja, ali i bacila novo svjetlo na probleme klimatskih promjena i održivosti svega što radimo na ovom planetu. “Za prvu epizodu projekta cilj je bio Arktik, ledenjaci koji gube masu, lokacije koje su navikle na snijeg i led, a sada ga ima manje nego prije, dok se ledenjaci tope i puštaju led u more. Za KGZ II tema su bili otoci i obalna područja ugrožena dizanjem razine mora. Ove godine, tema su bile džungle, kišne šume i velike rijeke, konkretno – rijeka Amazona i prostor Amazonije koji je okružuje.” – kaže Oleg. “Bilo je zaista naporno – povraćanje od ayahuasce, trovanje hranom, generalno očajna hrana, džungla i vrućina…. Ovo je bio moj najteži, vremenski najduži, najslabije umrežen veliki putopis, svojevrsna kulminacija dosadašnjeg putopisanja… ”

“Imam još puno sadržaja kojeg ću objavljivati postepeno, a dio čuvam i za izložbe. U planu je i knjiga“, dodaje Oleg koji iza sebe ima već deset putopisa sličnog tipa koje je pratilo oko 18.000 ljudi. Na temelju prvog od tih putopisa, onog s Pamira, objavljena je knjiga Zapisi s drugog krova svijeta, u izdanju Fokusa, a o Teamu Tesla nastala je knjiga High Sands and Low Battery na engleskom koja je dostupna na Amazonu. Pamir je imao i svoju izložbu fotografija u Centru Cvjetni, dok je ekspedicija Fat Buryats s Marinom Frčkom, prvim Hrvatom koji je završio Dakar Rally, imala izložbu fotografija u Swanky Monkey Gardenu. Izložbe i virtualne izložbe realizirane su i nakon putopisa KGZ I i KGZ II, 2020, 2021 i 2022.

Pamirski putopis na Facebooku nagrađen je kao Hrvatski putni projekt godine na Festivalu putnika, a Team Tesla sa Sašom Cvetojevićem dobio je nagradu Media Whores of the Year za tim koji je od svih oko 150 timova na reliju, imao najbolje praćenje u medijima i na društvenim mrežama. Putopisna ekspedicija mogla se pratiti na Facebooku, koji je i glavni kanal komunikacije. Materijali su stalno dostupni i dalje.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay