fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski startup Fortis labor kreirao sustav za učinkovitiju naplatu dugova

Hrvatski startup Fortis labor kreirao je sustav za učinkovitiju naplatu dugova kod malih i srednjih poduzeća. Radi se, kako su priopćili su iz te tvrtke, o Sustavu Obavještavanja Mailom (SOM), aplikaciji koja funkcionira po sličnom modelu kakav se primjenjuje u bankama i telekomima, s tom razlikom što je ova aplikacija ‘skrojena’ za mala i srednja poduzeća.

– Testnim korisnicima dali smo pristup aplikaciji putem weba, što znači da praktički u dva klika mogu doći do svih podataka vezanih uz dugovanja, potraživanja i temeljitih statističkih podataka o poslovanju vlastite tvrtke. Ono što razlikuje ovu aplikaciju od ostalih sličnih sustava je njen selektivni automatizam, koji neredovitim platišama šalje različite vrste i intenzitet upozorenja – objasnio je Milan Gudeljević, jedan do čelnih ljudi u Fortis laboru.

Prema njegovim riječima, tvrtke koje će koristiti ovaj sustav imat će manje problema s naplatom potraživanja. Licenca za SOM bit će dostupan preko interneta, a očekuje se, tvrde u startupu, da će aplikacija biti spremna za korištenje do kraja studenog.

Na lansiranje ove aplikacije u Fortis laboru su se odlučili zbog velikih problema u naplati s kojima se suočavaju tvrtke u naplati potraživanja kako u Hrvatskoj, tako i diljem Europe. Naime, istraživanja pokazuju, ističu, da među hrvatskim tvrtkama gotovo trećina tvrtki koje ne mogu naplatiti svoja potraživanja namjerava povisiti cijene svojih proizvoda i usluga, a 36 posto tvrtki bi zaposlilo još radnika kako bi uspjeli naplatiti potraživanja na vrijeme.

Istraživanja, dodaju u Fortis laboru, pokazuju velik problem neplaćanja i u Europi, u kojoj se kasni s plaćanjem svakog petog računa, ili se on uopće ne podmiri, što izravno ugrožava poslovanje svake sedme tvrtke. Ukratko, teškoće u naplati potraživanja, ili čak potpuna nemogućnost njihove naplate, velik je problem u poslovanju tvrtki, koje zbog toga imaju manje prihode i dobit, ili čak posluju s gubitkom, a u Fortis laboru u pokušaju rješavanja tog problema vide svoju tržišnu nišu.

– Prema našem istraživanju provedenom među prijevozničkim i logističkim kompanijama unutar EU, one svoj rad, u prosjeku, naplate tek nakon stotinjak dana. S druge strane, državi moraju uplatiti sva davanja u roku od 30 dana, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih smo krenuli u proizvodnju našeg sustava – zaključio je Lorenzo Gašparić, direktor u Fortis laboru.

Izvor: Novac.hr