fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Varaždin najbolji veliki grad za biznis, Dubrovnik prednjači kvalitetom života

Dubrovnik najbolji grad po kvaliteti života, trijumf Varaždina u izboru za gospodarstvo te dodjele posebnih nagrada Rijeci za SMART City, Jastrebarskom za Eco City i Križevcima za najuspješnije povlačenje novca iz EU fondova. To su najvažniji dijelovi sinoćnje završnice izbora najboljih gradova u Hrvatskoj u zajedničkoj organizaciji portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos, održane u šibenskom hotelskom kompleksu Amadria uz učešće stotinjak čelnika hrvatskih gradova, ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijele Žalac te dvojice župana Zlatka Komadine (Primorsko-goranskog) i Valcera Flege iz Istarske županije..

– Ovo je nagrada varaždinskih poduzetnika – poručio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, preuzimajući nagradu. Križevački gradonačelnik Mario Rajn pobrao je veliki aplauz nazočnih za odluku da nagradu Šampion EU fondova prenese djelatnici gradske uprave Mariji Podolski.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ocijenio je da pristigla nagrada potvrđuje slogan gradske uprave ‘Dubrovnik grad po mjeri svojih građana’.

– Sljedeći cilj nam je osigurati stanove za naše mlade obitelji. U Dubrovniku je gotovo nemoguće kupiti stan – upozorio je Franković.

Ostali pobjednici u izboru najboljih gradova po kvaliteti života su Novigrad u Istri u konkurenciji malih te Poreč u konkurenciji gradova srednje veličine. U natjecanju za najbolje gradove u obrazovanju i demografiji pobijedili su Čakovec među velikim, Umag u konkurenciji gradova srednje veličine te Pag u izboru za male gradove.

Uz Varaždin, najbolji gospodarski gradovi su Sveta Nedelja među gradovima srednje veličine i Krk u konkurenciji malih gradova. Nagrade pobjednicima uručili su članovi uprave Hanza Medije Ana Hanžeković i Marko Smetiško, Vanja Sertić iz Gradonačelnika.hr, tvrtka EKO Flor, član Uprave HT-a Saša Kramar i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac.

– Ovaj izbor donio nam je najinspirativnije i najuspješnije među hrvatskim gradovima, a svim gradovima predstavlja poticaj za još bolje usluge svojim građanima – poručila je ministrica Žalac.

Otvarajući svečanost proglašenja pobjednika izbora najboljih gradova glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić kazao je da se ovaj izbor dugo pripremao jer  se inzistiralo na utemeljenim i održivim kriterijima za izbor najboljih. U završni izbor najboljih ušao je 41 grad, a neki među njima konkurirali su za više nagrada.

Lista gradova pobjednika po kategorijama:

Najbolji gradovi po kvaliteti života

Manji grad – Novigrad Istarski

Srednji grad – Poreč

Veliki grad – Dubrovnik

Najbolji gradovi za gospodarstvo

Manji grad – Krk

Srednji grad – Sveta Nedelja

Veliki grad – Varaždin

Najbolji gradovi za obrazovanje, demografiju i socijalnu politiku

Manji grad – Pag

Srednji grad – Umag

Veliki grad – Čakovec

Grad koji je povukao najviše novaca iz fondova EU – Križevci

Nositelj priznanja „Najbolje cco-city rješenja i prakse” – Jastrebarsko

Pobjednik nagrade „Najbolja smart city rješenja i prakse” – Rijeka

Izvor: Novac.hr