fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatsko gospodarstvo se diže: BDP je rastao 2,8 posto, a kroz mjere Ministarstva poduzetništva investirano je 16 milijardi kuna”

U Krapini je danas, nakon Poslovnog uzleta, počeo trodnevni 24. Zagorski gospodarski zbor Krapinsko – zagorske županije. Ove godine na Zboru okupilo se rekordnih 375 izlagača, što je za stotinjak više nego prošle godine. Osim poduzetnika, obrtnika, OPG-ova i raznih udruga iz Krapinsko – zagorske županije, na Gospodarskom zboru nastupili su i izlagači županije partnera iz Šibensko – kninske županije na čelu sa županom Goranom Paukom, izlagači iz Slovenije – zemlje partnera – koje je predvodio slovenski ministar gospodarstva i tehnologije Zdravko Počivalšek, kao i izlagači iz Bosne i Hercegovine.

Gospodarstvo se diže

Zbor je otvorila izaslanica predsjednika Vlade RH Sunčana Glavak, koja je napomenula kako se hrvatsko gospodarstvo diže što pokazuje i rast industrijske proizvodnje i porast BDP od 2,8 posto.

– Ova Vlada započela je s reformskim mjerama koje su dale prve rezultata, a nadamo se da će buduća Vlada to i nastaviti – rekla je Sunčana Glavak.
Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je da je ove godine mjerama Ministarstva u razvoj poduzetništva i obrtništva investirano 16 milijardi kuna, čime je otvoreno 10.700 novih radnih mjesta. Slovenski ministar Zdravko Počivalšek posebno je istakao dobru gospodarsku suradnju između Hrvatske i Slovenije dodavši kako je u posljednjih godinu dana gospodarska razmjena između dviju država iznosila 3,2 milijarde eura što je 13 posto više nego lani. Spomenuo je i zajedničke projekte u turizmu i revitalizaciji jezera Vonarja na granici Hrvatske i Slovenije.
Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović koji se razveselio velikom broju izlagača te dodao da ako se ovakav trend nastavi, iduće otvorenje Gospodarskog zbora, morat će održati u velikoj sportskoj dvorani.

Zdrava klima

Župan Željko Kolar posebno je istaknuo kako rezultat dobrih gospodarskih pokazatelja u Zagorju proizlazi iz investicija poduzetnika i obrtnika u ljude i nove tehnologije, kako u Zagorju vlada zdrava gospodarska klima te je posebno istaknuo kako je Krapinsko – zagorska županija sa 158 posto pokrivenosti izvoza uvozom, druga najuspješnija županija u Hrvatskoj. O uspjesima zagorskog gospodarstva govorili su i čelni ljudi Gospodarske i Obrtničke komore – Josip Grilec, Davor Pleško i Dragutin Ranogajec.
Otvorenje Gospodarskog zbora svojim nastupom uveličali su i Lucija Jelušić uz klavirsku pratnju Darka Berovića, grupa Crveni Lajbeki, Krapinske mažoretkinje, članovi krapinskog Gradskog Puhačkog orkestra, Počasne postrojbe Grada Krapine, udruge kuburaša iz Krapine i Hromca, kao i gosti iz Šibensko – kninske županije i susjedne Slovenije koje su osim s kulturno umjetničkim programom, posjetitelje počastili i delicijama iz svog kraja.

Izvor: www.zagorje-international.hr