fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatskoj su nužno potrebne ženske kvote u gospodarstvu i politici

Održana je konferencija Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) uz institucionalnu podršku Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na temu ženskih kvota u gospodarstvu i politici.

Uvodna predavanja o važnosti profesionalnog udruživanja žena u pravnoj profesiji održale su Jackie Jones iz Velike Britanije, predsjednica krovne europske udruge pravnica (European Women Lawyers Association, EWLA) i Sabine Overkämping, predsjednica Odbora za europsko i međunarodno pravo Njemačke udruge pravnica. Sudionice konferencije su imale priliku čuti o dosadašnjim projektima i suradnji članica EWLA koja je rezultirala projektom European Women Shareholders Demand Gender Equality (EWSDGE) koji je financirala Europska komisija u iznosu od 485.000 EUR. Projektne aktivnosti rezultirale su usvajanjem zakona o obveznim ženskim kvotama u gospodarstvu u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim EU zemljama.

Konferenciji su doprinijele i pravnice iz SAD-a Pam Jackman Brown, sutkinja suda države New York (New York State Supreme Court), istaknuta predstavnica najveće i najstarije američke komore pravnica države New York, SAD (Women’s Bar Association of the State of New York) i Fay Yvette Parris, članica Upravnog odbora iste komore koja već 36 godina aktivno doprinosi jednakom pristupu pravosuđu uz omogućavanje jednakih privilegija, mogućnosti i benefita za žene i muškarce u javnoj i privatnoj domeni. Istaknule su da je za postizanje takvih ciljeva potreban lidership, utjecaj na legislativu, uključenost u parnične postupke koji poboljšavaju status žena, odnosno dovođenje žena do vodećih pozicija u sudstvu.

Održana je i panel rasprava „Primjena ženskih kvota u politici – lekcije za ženske kvote u gospodarstvu“ uz sudionice iz politike i gospodarstva – Gordana Sobol, kandidatkinja za predsjednicu SDP-a i predsjednica Foruma žena SDP-a,Sanja Putica, Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Vedrana Jelušić Kašić,direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Tijekom dinamične rasprave o razlozima nedovoljnog broja žena u politici i gospodarstvu Gordana Sobol je istaknula: „Sagledavajući problematiku s aspekta žene s dugogodišnjim stažom u političkoj stranci, smatram da se problem mora rješavati na više nivoa – unutarstranački kroz statutarne promjene koje osiguravaju ravnopravnu zastupljenost muškaraca i žena u svim tijelima stanke te kroz zakonodavstvo koje nalaže jednaku rodnu zastupljenost na izbornim listama uz poštovanje tzv. ZIP sustava kako žene ne bi završavale na marginalnim pozicijama. Financijske kazne same po sebi neće ništa riješiti, barem što se velikih stranki tiče koje su spremne platiti kaznu. Žena na čelu SDP-a kao jedne od vodećih političkih stranaka bi sasvim sigurno doprinijela rješavanju i tog problema jer bi bila dobar model drugima i novim generacijama.“

U pogledu situacije u gospodarstvu, Vedrana Jelušić Kašić iz EBRD-a je izjavila: „U Hrvatskoj smo suočeni s podzastupljenosti žena na ključnim pozicijama kako u politici tako i u gospodarstvu.  Važno je ustrajati na promjenama te kontinuirano raditi na razvoju talenata, ali paralelno razmotriti i mogućnost uvođenja obvezujućih kvota za trgovačka društva koja kotiraju na Zagrebačkoj burzi kako bi se pridonijelo kvaliteti korporativnog upravljanja. Samo ono društvo koje uključuje svoje podzastupljene skupine može biti dugoročno održivo i konkurentno. Zaziranje od kvota je neopravdano iz niza razloga, primarno zbog toga jer je unutar EU dokazana izravna povezanost prosperiteta kompanije i rodno uravnoteženih nadzornih odbora.”

Predsjednica HUZUPP-i Tarja Krehić izrazila je zadovoljstvo održanom konferencijom i odazivom te poručila: „Vjerujemo da smo danas kroz primjere dobre prakse iz drugih zemalja te kroz iskustvo i preporuke naših panelistica uspjeli pokazati da je uvođenje kvota u gospodarstvo nužnost, a ne potreba. Po uzoru na naše kolegice pravnice iz drugih zemalja Europske unije i dalje ćemo aktivno raditi na promjeni i primjeni važećih zakona kako bi bili stvarna podrška implementaciji ženskih kvota u gospodarstvu i politici kao dokazano dobre mjere dostizanja rodne uravnoteženosti na visokim pozicijama. “

Izvor: Profitiraj.hr