fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Hrvatskoj se dnevno ostvaruje više od 900 tisuća noćenja

Prema prvim podacima sustava eVisitor (stanje na dan 21. srpanj do 10 sati) u Hrvatskoj je od 1. do 20. srpnja ostvareno 2,4 milijuna dolazaka, odnosno 15,2 milijuna noćenja.

U navedenom razdoblju je na nacionalnoj razini najviše noćenja ostvareno od strane turista iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske i Austrije, dok destinacije s najviše noćenja u dosadašnjem dijelu mjeseca srpnja su Rovinj, Poreč, Medulin, Dubrovnik, Umag, Mali Lošinj i Crikvenica.

Gledajući po županijama, najviše noćenja u srpnju je ostvareno u Istarskoj županiji (4,15 milijuna noćenja) gdje najveći turistički promet ostvaruju njemački, slovenski i austrijski turisti. U Primorsko-goranskoj županiji je ostvareno 3,08 milijuna noćenja, a u toj je županiji najviše slovenskih, njemačkih i austrijskih turista. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj je ostvareno ukupno 2,84 milijuna noćenja, boravi najviše čeških, poljskih i slovačkih turista. U Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji u mjesecu srpnju je ostvareno 2,10 milijuna noćenja, s time da u Zadarskoj boravi najviše slovenskih, njemačkih i čeških turista, dok u Šibensko-kninskoj županiji boravi najviše čeških, poljskih i slovenskih turista.

Dosad ostvareni rezultati u mjesecu srpnju pokazuju kako su naša očekivanja, odnosno najave s početka sezone bile točne. Veseli nas što se turistički promet u srpnju odvija uredno i što se svakim danom u Hrvatskoj ostvaruje sve više noćenja. Tako smo u ponedjeljak, 18. srpnja, po prvi put u ovoj godini u jednom danu ostvarili više od 900 tisuća noćenja, a ta se brojka zadržala i ovih dana. Očekujemo da će noćenja u narednim danima doseći brojku od milijun po danu, a svakako očekujemo i nastavak pozitivnih pokazatelja kako se bližimo mjesecu kolovozu koji bi također trebao biti vrlo uspješan. Tijek turističkog prometa pratimo na dnevnoj bazi te u svakom trenutku imamo uvid u njegova kretanja, a upravo nam to omogućava novi sustav eVisitor“, izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Da sustav eVisitor omogućuje detaljan uvid u razne pokazatelje turističkog prometa pokazuju i podaci o broju turista prema spolu i dobnim skupinama. Tako su u dosadašnjem dijelu mjeseca srpnja najveći udio u dolascima imali turisti u dobi od 35 do 54 godine, a nakon njih slijede mlađi u dobi od 15 do 34 godine te djeca u dobi do 14 godina. U mjesecu srpnju je ostvaren podjednak broj muških i ženskih turista, a dodajemo podatak kako je najveći turistički promet ostvaren na dan 19. srpanj (utorak) kada je realizirano više od 922 tisuće noćenja.

Izvor: www.hrturizam.hr