fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

HT od Mađara kupio Crnogorski Telekom za 123,5 milijuna eura

Inače, Crnogorski Telekom najveća je telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga.

Hrvatski telekom kupio je Crnogorski Telekom za 123,5 milijuna eura. Radi se o najvećoj akviziciji HT-a do sada odnosno prvom velikom koraku u realizaciji strategije širenja HT-a i pozicioniranju HT-a kao vodećeg telekom igrača u regiji.

Danas je naime, HT potpisao ugovor s Magyar Telekomom o kupnji 76,53 posto udjela u društvu Crnogorski Telekom, a zaključenje transakcije očekuje se do kraja siječnja 2017. godine. Kako kažu u HT-u ova akvizicija će omogućiti izlazak na crnogorsko tržište HT-u, dobavljačima HT-a te drugim kompanijama iz HT Grupe, čime se stvaraju pretpostavke i promovira izvoz hrvatskih roba i usluga u Crnu Goru.

Pri tom širenje, s obzirom da HT izravno i neizravno generira preko 3 posto domaćeg BDP-a će u konačnici imati pozitivan učinak na ekonomsku aktivnost, zaposlenost i prihode države od poreza u Hrvatskoj, objavio je Večernji list. Usto dionica HT-a, smatraju u HT-u, osnovica je razvoja malog dioničarstva u Hrvatskoj,a regionalna akvizicija stvara novu vrijednost za HT i njezine U HT-u očekuju da će transakcija imati dobar učinak na poslovanje i rezultate HT-a.

Inače, Crnogorski Telekom najveća je telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga. U prvih devet mjeseci 2016., ostvareni prihodi u iznosu od 69.4 milijuna eura. Kada se radi o mobilnoj mreži krajem trećeg kvartala imali su 368,6 tisuća mobilnih korisnika i bili drugi igrač na tržištu s 32 posto korisničke baze u mobilnoj telefoniji gdje su im najveći konkurenti Telenor i M:Tel, no Crnogorski Telekom je na nedavnoj aukciji kupio značajan dio radiofrekvencijskog spektra, za razliku od prvog konkurenta Telenora koji to nije učinio, te će to sada omogućiti superiornu pokrivenost 4G signalom i najveće brzine prijenosa podataka.

Sa 140,3 tisuća korisnika u fiksnoj telefoniji, Crnogorski Telekom je apsolutni tržišni lider sa 93,6 postotnim udjelom na tržištu fiksne telefonije. 73,1 tisuća korisnika širokopojasnog interneta te 60,1 tisuće IPTV korisnika. Optička mreža Crnogorskog Telekoma je dostupna u preko 53 tisuće domaćinstava, što predstavlja 27 postoukupnog broja kućanstava u Crnoj Gori. Krajem 2015. godine u kompaniji je radilo 588 zaposlenika.

Budući se radi o transakciji unutar grupe Deutsche Telekoma ne treba posebna dozvola agencije za tržišno natjecanje. No, radi se o dvije nezavisne kompanije s istim većinskim vlasnikom, koje su izlistane na burzi i imaju svoje manjinske dioničare.

Izvor: Poslovni.hr