fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

IKEA počinje s prodajom solarnih panela

Švedska globalna kompanija namještaja je 12. svibnja objavila kako će, u partnerstvu sa stambenim solarnim davateljem SunPowera, solarne panele učiniti dostupnim svojim američkim kupcima.

Ikea, poznati švedski gigant za namještaj i kućne potrepštine je nedavno krenula s prodajom obnovljive energije u obliku aplikacije u Švedskoj. Sljedeći korak koji je najavila ovaj tjedan je prodaja solarnih panela u Kaliforniji. Naziv nove inicijative je Home Solar koja kreće u jesen 2022., a inicijativa će se provoditi u određenim prodavaonicama diljem Kalifornije.

Ovom inicijativom će članovi IKEA Family programa vjernosti kupaca moći kupiti infrastrukturu za proizvodnju solarne energije za svoje domove, te tako stvarati i pohranjivati vlastitu čistu električnu energiju.

“U IKEA-i smo nastojimo pomoći našim kupcima da prakticiraju održive navike kod kuće”, rekao je izvršni direktor IKEA-e u SAD-u Javier Quiñones u priopćenju. “Ponosni smo na našu suradnju sa SunPowerom jer ovu uslugu sada možemo pružati i u SAD-u. Ovom suradnjom želimo omogućiti našim klijentima da preuzmu veću kontrolu nad svojim energetskim potrebama, a naš je cilj proširiti ovu ponudu na više lokacija”, rekao je Quiñones.

Novi program temelji se na IKEA-inim ciljevima održivosti. Naime, tvrtka se obvezala modelirati kružno gospodarstvo i biti klimatski pozitivna do 2030.

IKEA planira postupno smanjivati korištenje plastične ambalaže do 2028., a 2020. je premašila svoj cilj da proizvede više obnovljive energije nego što je koristi. To su postigli izgradnjom dvije solarne farme u SAD-u i vjetroelektranom u Rumunjskoj te solarnim panelima u gotovo 90 posto svojih trgovina diljem svijeta.

Voditelj odjela za održivost IKEA Sweden Jonas Carlehed rekao je da se nada da će i program obnovljive energije i stambeni solarni paneli s vremenom biti dostupni svim njezinim tržištima. “Kako bi pridonijeli rješavanju klimatskih promjena, IKEA želi pokrenuti najveću akciju za korištenje obnovljive energije, ali ne sama, nego zajedno sa suradnicima, kupcima i partnerima diljem svijeta”, stoji u priopćenju tvrtke.

Iako je IKEA uložila napore da postane ekološki prihvatljivija kao tvrtka, još uvijek se suočava s kritikama zbog stvaranja onečišćenja klime i zraka isporukom robe u SAD.

Izvor: Green.hr