fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Inovativne usluge digitalnog bankarstava Privredne banke Zagreb i Intesa Sanpaolo Grupe

Privredna banka Zagreb (PBZ) usmjerena je na unaprjeđenje svojih usluga, kao i na razvoj novih i inovativnih proizvoda, te kontinuirano održava vodeću poziciju u primjeni novih tehnologija u bankarstvu. Kao predvodnik u inovativnim rješenjima bankarskog sektora u Hrvatskoj, PBZ je još 2000. godine uveo prvo internetsko bankarstvo PBZ365@NET. Od brojnih inovativnih rješenja izdvojit ćemo neka:

– najsuvremeniji oblici plaćanja; plaćanje skeniranjem 2D bar koda, beskontaktno plaćanje, plaćanje virtualnom karticom integriranom u mobilni telefon uslugom PBZ Wave2Pay (bazirano na NFC tehnologiji)

– trgovanje vrijednosnim papirima na ZSE-u preko internetskog/mobilnog bankarstva i usluge PBZ Investor

– prva brza pozajmica preko internetskog/mobilnog bankarstva

– inovativan način štednje automatskim uplatama na štedni račun e-Kasica i brojni drugi inovativni proizvodi i usluge.

Uspjeh Privredne banke Zagreb može se pripisati upravo inovacijama koje mijenjaju život i svakodnevicu klijenata. Najnoviji digitalni trendovi dio su svakodnevice klijenata te želimo da takvo iskustvo imaju i u poslovanju s bankom. Stoga smo razvili nove usluge digitalnog bankarstva koje donose novu dimenziju iskustva poslovanja s bankom, koje će biti dostupne do kraja godine.

Nove funkcionalnosti PBZ digitalnog bankarstva:

 • aplikacija prilagođena za korištenje slabovidnih osoba
 • brz prikaz stanja računa (Fast balance) na Apple Watchu i na mobilnim uređajima
 • #withSIGN – kvalificirani udaljeni elektronički potpis tzv. digitalni potpis
 • #withPAY– izravno plaćanje prema osobama s popisa kontakata u imeniku mobilnog uređaja unutar zajednice #withPAY (Payments using phone number only)
 • „Pay favourites widget“ – plaćanje odabranim primateljima
 • „Trusted accounts for payments“ – opcija brzog plaćanja bez autorizacije plaćanja tzv. pouzdani račun za plaćanja
 • „push“ notifikacije – mogućnost primanja notifikacija o promjenama po računima i proizvodima
 • nov način prijave na mobilno bankarstvo otiskom prsta (Touch ID), a na internetsko bankarstvo skeniranjem QR koda (Smart login)
 • unaprijeđeni grafički prikazi detalja računa, kartica, kredita i štednje za bolje upravljanje financijama
 • #withSAVE (Daily savings) – inovativan način štednje koji omogućuje da vaša štednja raste iz dana u dan (tzv. mala dnevna štednja), uplate i isplate dodirom prsta, ugovaranje i korištenje mobilnim bankarstvom
 • „Scan & Pay“ – mogućnost plaćanja uplatnica koje nemaju 2D bar kod, uz slikanje uplatnice i automatsko popunjavanje naloga za plaćanje, uz postojeću opciju plaćanja skeniranjem 2D bar koda
 • unaprijeđena funkcionalnost kupnje, prodaje i zamjene udjela u investicijskim fondovima te pregled investicijskog portfelja
 • grafički prikazi mjesečnih kretanja vrijednosti udjela u fondovima za lakše upravljanje svojim investicijama
 • mogućnost personalizacije prikaza
 • privlačna vizualna rješenja, grafički prikaz kretanja vaših financija.

Uz nove funkcionalnosti PBZ digitalnog bankarstva danas predstavljamo još jedan novitet u poslovanju Banke: korištenje elektroničke osobne iskaznice uz postojeće potpisne pločice i digital deskove za automatizirano učitavanje osobnih podataka klijenata s osobne iskaznice u sustav Banke. Ovaj način identifikacije klijenata značajno će ubrzati procese u poslovnicama.

S obzirom na trenutačan broj hrvatskih građana koji imaju elektroničke osobne iskaznice za očekivati je kako će oko jedna četvrtina klijenata PBZ-a moći koristiti opisane pogodnosti.

Poseban gost nazočan na predstavljanju novih funkcionalnosti PBZ digitalnog bankarstva je Matteo Rizzi koji se aktivno bavi financijskom tehnologijom već više od 20 godina. Zna kako spojiti tradicionalno bankarstvo s novim ili disruptivnim (engl. disruptive) tehnologijama jer razumije oboje. On je osnivač stranice swiftcommunity.net te Innotribe Startup Challengea, a suosnivač je internetskih stranica Innotribe i www.FinTechStage.com. Tijekom triju uzastopnih godina (2014. – 2016.) Financial News nominirao je Mattea za jednog od „40 najutjecajnijih direktora u Europi na području financijske tehnologije“, a Bank Innovation imenovao ga je jednim od „30 inovatora koje je potrebno pratiti u njihovu oblikovanju industrije“ u 2014. godini.

Uz Mattea Rizzija, predstavljanju se pridružio i Nenad Bakić, hrvatski poduzetnik, investitor i filantrop, trenutno posvećen digitalnoj transformaciji u obrazovanju, osnivač IRIM-a, vodeće tvrtke u uvođenju STEM edukacije u regiji. Matematičar obrazovanjem, ostvario je karijere u znanosti, digitalnim medijima, financijama i ljudskim resursima. Višestruki osnivač start-upova s nekoliko uspješnih primjera. Tvrtke, čiji je osnivač i vlasnik, tržišni su lideri u svojim područjima. Kao investitor u javna dionička društva, najpoznatiji je hrvatski aktivistički investitor posvećen dugoročnom ulaganju.