fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Vrlici i Trilju po 20 milijuna kuna za inkubator i poslovno-uslužni centar

U gradnju poslovnog inkubatora u radnoj zoni Kosore kod Vrlike investirat će se 19,5 milijuna kuna, a ugovor o tomu u ponedjeljak su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić.

“Gotovo 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava namijenjeno je izgradnji poslovnih prostora, nabavci opreme i osposobljavanju poslovnog inkubatora kao mjesta na kojem će poduzetnici-početnici dobiti pristup poslovnom prostoru, internetu i savjetodavnim slugama kako bi mogli započeti poduzetnički život uz niže troškove”, rekla je ministrica Dalić.

Naglasila je kako je poslovni inkubator iznimno važan za vrlički kraj koji se bori s iseljavanjem. Po njezinim riječima, izgradnja inkubatora pokazuje kako članstvom u Europskoj uniji europska sredstva dolaze do svakog kraja u Hrvatskoj. Ovo je najbolja namjena europskih sredstava, jer bi trebalo niz godina da se namaknu iz gradskog proračuna, kazala je Dalić.

Gradonačelnik Vrlike Plazonić je istaknuo kako će se poslovni inkubator u radnoj zoni Kosore graditi na zemljištu površine 8.000 metara četvornih, a trebao bi biti dovršen do 2019. godine. Objasnio je kako će od 19,5 milijuna kuna namijenjenih za gradnju inkubatora 87,7 posto biti sufinancirano iz sredstava strukturnih fondova Europske unije, a preostali dio će se investirati iz vrličkog gradskog proračuna.

On je također izvijestio kako je u Vrlici planirana izgradnja stanova POS-a za koje će Grad Vrlika besplatno osigurati zemljište te će sufinancirati kamate kredita mladih obitelji s djecom koje se odluče živjeti u Vrlici.

Trilju 20 milijuna kuna za poslovno-uslužni centar

Gradu Trilju u ponedjeljak je uručen ugovor kojim mu se bespovratno dodjeljuje oko 20 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, za izgradnju poslovno-uslužnog centra u Čaporicama.

Predajući ugovor triljskom gradonačelniku Ivanu Šipiću, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić je istaknula kako će se u tom centru omogućiti izravno otvaranje oko 30 novih radnih mjesta, a neizravno više od 100.

“Ovaj novac pokazuje kako je Europa nešto od čega možemo imati koristi u svim dijelovima Hrvatske. Iznimno je važno da se ta sredstva investiraju u manjim sredinama”, istaknula je Dalić.

Ne spominjući izravno nezadovoljstvo stanovnika Cetinske krajine planovima o izgradnji plinske termoelektrane na Perući, rekla je kako ne treba pojačavati strahove od investitora.

“Ne trebamo osnaživati nekakav eventualni strah od investicija, investitora i novoga. Vjerujmo u institucije naše države, u procese i procedure koje smo sami uspostavili i za koje smo se svi, a posebno branitelji, borili”, rekla je Dalić.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Trilja, ministrica Dalić je istaknula kako će poslovno-uslužni centar u Čaporicama biti mjesto u kojem će poduzetnici moći dobiti poslovni prostor, savjete, pristup modernoj infrastrukturi i tako dobiti jeftinije i konkurentnije poduzetničke uvjete.

“Za Trilj je važno da se ovaj centar gradi tako da podrži poljoprivrednu proizvodnju, a time i očuvanje tradicionalnih vrijednosti i načina života ovog kraja”, kazala je Dalić. Napomenula je da je gotovo 20 milijuna kuna, koliko će se bespovratno investirati u izgradnju centra, tek nešto manje od godišnjeg proračuna Trilja te da to pokazuje kako europska sredstva dolaze tamo gdje je najveća potreba razvoja.

Izvor: Lider.media