fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Isprobajte top 10 namirnica koje čiste jetru

Jetra je organ koji sudjeluje u proizvodnji žuči, pomaže u razgradnju i eliminaciji suvišne masti iz tijela, sudjeluje u proizvodnji proteina koji grade krvnu plazmu, pretvara glukozu u glikogen, regulira razinu aminokiselina, eliminira toksine iz krvi i sprječava nastanak krvnih ugrušaka.

Ako želite poboljšati zdravlje jetre, svakako trebate povećati unos ovih 10 namirnica:

1. Češnjak
Češnjak aktivira enzime jetre koji sudjeluju u eliminaciji toksina iz tijela. Odličan je izvor alicina i selena, dvaju spoja koja jačaju imunološki sustav i čiste jetru.

2. Grejp
Grejp je odličan izvor antioksidanata i vitamina C. Samo jedna čaša soka od grejpa dnevno će potaknuti proizvodnju enzima jetre koji su odgovorni za eliminaciju kancerogenih spojeva i toksina.

3. Mrkva i cikla
Cikla je odličan izvor bora i beta karotena. Oni su direktno povezani s razinom spolnih hormona u tijelu. Beta karoten, kojim osim cikle obiluje i mrkva, dokazano poboljšava zdravlje jetre i potiče eliminaciju toksina.

4. Zeleni čaj
Zeleni čaj je odličan izvor antioksidanata poznatih pod nazivom katehini. Oni poboljšavaju zdravlje jetre, smanjuju razinu slobodnih radikala i potiču eliminaciju toksina.

5. Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće je odličan izvor klorofila koji ima odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Neutralizira štetan utjecaj teških metala, kemijskih spojeva i pesticida.

6. Avokado
Avokado je odličan izvor nezasićenih masnih kiselina i glutationa koji potiče detoksikaciju jetre.

7. Jabuke
U sastavu jabuka pronalazimo visok udio dijetalnih vlakana, a jedan od njih je pektin. Eliminira toksine iz tijela i poboljšava rad jetre. Jabuke također sadrže visok udio vitamina koje doprinose zdravlju tijela.

8. Maslinovo ulje
Najbolji izbor je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Stručnjaci preporučuju da ga što manje termički obrađujete. Sadrži lipide koji će doslovno isisati štetne spojeve i toksine iz vašeg tijela.

9. Limun i limeta
Topla voda s limunom je najbolji način za započeti dan jer odlično djeluje na cjelokupni organizam. Uz limun treba naglasiti i limetu. Obje vrste citrusa mogu pomoći eliminirati toksine, a naročito se preporučuju osobama koje imaju probavne smetnje.

Pročitajte zašto trebate piti vodu s limunom.

10. Kurkuma
Osim što poboljšava zdravlje i ljepotu kože i kose, kurkuma također eliminira toksine iz tijela. Odličan je izvor nutritivnih spojeva koji omogućavaju pravilan rad svakoj tjelesnoj stanici, a također se preporučuje za ublažavanje kronične upale.