fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Istarska županija dobiva bolnicu 21. stoljeća vrijednu 600 milijuna kuna

Istarska županija i ove će godine znatna sredstva uložiti u razvojne projekte, odnosno 34,6 posto od ukupno planiranog proračuna za 2017. godinu. Vidljivo je to u aplikaciji Otvoreni proračun u kojoj će uskoro biti dostupni i ažurni podaci nakon rebalansa proračuna svih županija.

Detaljnijim uvidom u proračun Istarske županije u aplikaciji Otvoreni proračun, među razvojnim projektima posebno se ističe izgradnja i opremanje Opće bolnice Pula, najznačajniji projekt Istarske županije u posljednjih 25 godina čiji se početak očekuje krajem 2018. godine. Naime, realizacijom ovog projekta Istra će dobiti modernu i funkcionalnu bolnicu 21. stoljeća, po uzoru na najrazvijenije europske zemlje.

– Razvijenost društva očituje se u skrbi prema najranjivijim skupinama, stoga je briga za zdravlje i briga o ljudima naš prioritet. Javno-zdravstvenim programima i kontinuiranim ulaganjima u zdravstvenu infrastrukturu Istarska županija želi građanima Istre, kao i svim njezinim posjetiteljima omogućiti kvalitetnije zdravstvene usluge, a svim djelatnicima u zdravstvu i adekvatne uvjete rada, objasnio je župan Valter Flego razloge ulaganja u ovako veliki projekt. Za ovu je investiciju osigurano ukupno 600 milijuna kuna kreditnih sredstava, namijenjenih za građevinsko-obrtničke radove i opremanje bolnice.

Uz to, posebno je važno naglasiti da je u veljači ove godine za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opća bolnica Pula dobila 38.4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, odnosno 99,9 posto ukupne vrijednosti investicije. No, osim što će dobiti modernu bolnicu, Istarska je županija uvidjela važnost zdravstvenog turizma te je nedavno dobila jedinstvenu medicinsko-terapeutsku plažu na Jadranu (u sklopu Županijske bolnice za ortopedsku kirurgiju i rehabilitaciju ‘Dr. Martin Horvat’u Rovinju) za što su Istarska županija i Ministarstvo turizma izdvojili gotovo 2 milijuna kuna, od čega Županija 1.2 milijuna, a Ministarstvo 800 tisuća kuna.

– Zdravstveni turizam je vrlo perspektivan i profitabilan oblik turizma čiji značaj raste zbog demografskih promjena, ali i promjena odnosa ljudi prema vlastitom zdravlju. Istarska županija prepoznala je značaj takvog oblika turizma i želimo ga planski razvijati kako bi postali prepoznatljiva destinacija. S tim ciljem, pokrenuli smo i realizirali projekt prve medicinsko- terapeutske plaže na Jadranu, u sklopu rovinjske bolnice dr. Martin Horvat, a s Gradom Rovinjem u ovoj godini izdvojit ćemo dodatnih 20 milijuna kuna za sanaciju nekoliko objekata bolnice, s ciljem unapređenja kvalitete medicinskog turizma, rekao je župan Flego.

Svi ovi podaci najbolje pokazuju koliko Istarska županija radi na kvaliteti života stanovnika kroz ulaganje u zdravstvenu zaštitu. Želite li pogledati ostale proračunske podatke Istarske i drugih županija možete ih pronaći na aplikaciji Otvoreni proračun: http://www.datasimplified.com/proracun/.

Izvor: Lider.media