fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Istraživanje pokazalo da bi 68,1 posto poslodavca voljelo zaposliti umirovljenike, evo i koje djelatnosti najviše

Cilj ovog istraživanja je bio prikupiti informacije od poslodavaca o potrebama i mogućnostima zapošljavanja umirovljenika.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sa zaključnim datumom 31. kolovoza 23.640 umirovljenika radi i u mirovini. Hrvatski zavod za zapošljavanje je u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje proveo “Ispitivanje interesa za zapošljavanje umirovljenika” kako bi se istražilo na kojim radnim mjestima i u kojim djelatnostima postoji mogućnost zapošljavanja umirovljenika. Rezultati istraživanja su pokazali da bi 68,1 posto poslodavaca zaposlilo umirovljenike.

Podrška u provođenju ispitivanja interesa poslodavaca pružena je od strane Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore. Cilj ovog istraživanja je bio prikupiti informacije od poslodavaca o potrebama i mogućnostima zapošljavanja umirovljenika. Otkrilo se i u kojim djelatnostima postoji interes za njihovo zapošljavanje, javlja Mirovina.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su nam otkrili kako bi 68,1 posto anketiranih poslodavaca zaposlilo umirovljenike, dok se njih 31,9 posto izjasnilo kako nisu zainteresirani za zapošljavanje umirovljenika.

“Među poslodavcima, koji imaju potrebe za zapošljavanjem i zaposlili bi umirovljenika, prevladavaju društva s ograničenom odgovornošću i obrtnici iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji spadaju u grane djelatnosti: ostale uslužne djelatnosti, građevinarstvo i obrazovanje te su po veličini mikro ili mali poslodavci, a u 2022. godini su imali probleme s pronalaženjem radne snage”, otkrili su iz HZZ-a.

S druge strane, 90 posto poslodavaca koji su se izjasnili da ne žele zaposliti umirovljenike naveli su i razloge. Kao glavne razloge su u najvećem dijelu naveli specifičnost radnog mjesta i obujma posla, nepoznavanja novih tehnologija koje su potrebne za rad, nedovoljne informatičke pismenosti, dok su neki naveli kako imaju već zaposlenog umirovljenika i nemaju potrebe za dodatnim radnicima ili bi prednost kod zapošljavanja dali mlađim osobama. Njih 10 posto nije napisalo točne razloge zašto ne žele zaposliti umirovljenike.

Izvor: Poslovni.hr
Foto: Pixabay