fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Otpad od hrane u svrhu bioplina za kućanstvo? Da, u ovom gradu je to moguće i već kreće od ovog mjeseca

Počevši od ovog mjeseca, otpad od hrane koji je prikupljen iz kućanstava i poduzeća u Kopenhagenu koristit će se za proizvodnju bioplina, koji će se izravno ubrizgavati u gradsku mrežu prirodnog plina. Ovakav kružni pristup trebao bi smanjiti ovisnost o ovuzu plina kao i održivo promišljati unutar države, odnosno u ovom slučaju glavnog grada.

Na razne se načine države u Europi bore protiv nestašice i uštede energenata, a kao jedan od zanimljivijih i održivijih načina ovih dana stiže iz Danske. Naime, počevši od ovog mjeseca, otpad od hrane koji je prikupljen iz kućanstava i poduzeća u Kopenhagenu koristit će se za proizvodnju bioplina, koji će se izravno ubrizgavati u gradsku mrežu prirodnog plina. Stoga kružni pristup danske prijestolnice može poslužiti kao ublažavanje za ovisnost o uvezenim fosilnim gorivima korištenjem domaće potrošnje hrane, odnosno biootpada kao rješenja.

Bioplin proizveden iz otpada hrane može izravno zamijeniti fosilni plin u proizvodnji električne i toplinske energije, u gradskim autobusima i kamionima za odvoz smeća koji rade na plin te u pećima u domovima koji koriste gradski plin. Otpaci hrane diljem Kopenhagena sada se odvoze u bioplinsko postrojenje u općinu Solrød umjesto nekadašnjeg postrojenja u blizini Slagelsea. Osim što je postrojenje u Solrødu bliže Kopenhagenu, ovo postrojenje također omogućuje nadogradnju bioplina i korištenje u plinskoj mreži diljem Danske.

Ovako dobiven bioplin se prethodno koristio za električnu energiju i toplinu u lokalnoj toplani, a sada će se koristiti diljem cijelog glavnog grada. U 2021. godini u Kopenhagenu je prikupljeno 15.000 tona otpada od hrane, što odgovara potrošnji energije pet milijuna toplih kupki u trajanju od pet minuta. U Kopenhagenu je moguće prikupiti više od dvostruko više otpada od hrane i stoga postoji veliki potencijal, a općina Kopenhagen ima cilj reciklirati 70% otpada u gradu do 2024. godine.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay