fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ivan Đikić počasni doktor Sveučilišta u Rijeci: “Ovdje postoji određena kemija…”

Njegov utjecaj će ostati trajno upisan u povijesti znanosti, rekla je rektorica Snježana Prijić Samaržija.

Svjetski stručnjak u istraživanju tumora i zaraznih bolesti, redoviti je profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu te član Max Planck Instituta za biofiziku, Ivan Đikić, novi je počasni doktor Sveučilišta u Rijeci, a titula Doctoris Honoris Causa dodijeljena mu je u sklopu obilježavanja 50. godišnjice riječkog Sveučilišta.

Navodeći kako se radi o najvećoj počasti koje jedno sveučilište može dodijeliti znanstveniku, osobama koje su značajno doprinijele Sveučilištu u Rijeci, ali i cjelokupnoj akademskoj zajednici i svjetskoj znanosti u cjelini rektorica, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, kazala je da je to dvanaesti počasni doktorat riječkog Sveučilišta.

– Sveučilište u Rijeci s posebnom pažnjom pristupa podjeli ovog počasnog zvanja predlažući samo rijetke i izuzetne ljude za koje želi da ostanu imenom i djelom vezani uz riječko Sveučilište, time deklarirajući i vrijednosti u koje vjeruje.

Počasne doktorate dodjeljujemo osobama koje vidimo kao neprijeporne uzore za buduće generacije, ali i kao paradigmu znanstvenika ljudi. Prof. dr. Ivan Đikić je sasvim sigurno i nedvojbeno takav znanstvenik i takva osoba. Ivan Đikić je znanstvenik iznimnog osobnog i profesionalnog integriteta, takvog kakvog prepoznajemo mi, ali i nacionalna i internacionalna akademska zajednica. Znanstvena i akademska postignuća su vrhunska, njegova je reputacija europska i globalna. Njegov utjecaj će ostati trajno upisan u povijesti znanosti. Svi mi znamo da to nije nimalo lako postići. Akademski svijet je visoko kompetitivan i bez obzira koliko se drugima činilo da je to samo posao kao neki drugi svi znamo da se stvarni uspjeh i postignuće u znanosti ne postižu srećom ili slučajno, već isključivo teškim i upornim radom.

Mi znamo da se takva postignuća postižu samo ako živite znanost, ako se s njom budite i liježete, ako ste spremni svaki svoj privatni i osobni trenutak žrtvovati svome radu, istaknula je rektorica. Dodajući da je Ivan Đikić jedan od najboljih hrvatskih znanstvenika i osoba koja s pravom uživa najvišu znanstvenu reputaciju u zemlji i internacionalno, rektorica je napomenula i da se radi o znanstveniku koji je dao značaj doprinos Sveučilištu u Rijeci, kao član Međunarodnog znanstvenog savjeta, dok je ove godine izabran za člana Sveučilišnog vijeća, najvišeg savjetodavnog, ali i nadzornog tijela riječkog Sveučilišta. Rektorica je posebno apostrofirala njegovu pomoć u promišljanju razvoja znanosti na riječkom Sveučilištu, poticanje u internacionalizaciji, zalaganje za mlade znanstvenike te njegov doprinos u promociji riječkog Sveučilišta te ga je ocijenila čovjekom vrijednosti. Samu promociju novog počasnog doktora vodio je akademik Stipan Jonjić istaknuvši da se radi o iznimno uspješnom znanstveniku čija su istraživanja promijenila poglede na biologiju ljudske stanice i pridonijela razumijevanju patogeneze brojnih bolesti, napose tumora i zaraznih bolesti.

Ujedno je dodao da je prof. dr. Đikić dobitnik brojnih znanstvenih nagrada, uključujući Leibniz nagradu, Ernst Jung nagradu za medicinu i nedavno Louis-Jeantet nagradu za medicinu. Izabrani je član Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), Njemačke akademije Leopoldine, Europske akademije i Američke akademije umjetnosti i znanosti te predano radi na obrazovanju novih generacija znanstvenika na globalnoj razini, a za trud koji ulaže u popularizaciju znanosti u Hrvatskoj odlikovan je ordenom Red kneza Branimira s ogrlicom, koju uručuje predsjednik Hrvatske. Naglašavajući kako je počasni doktorat za njega profesionalna i osobna čast prof. dr. Đikić je istaknuo da je Rijeka danas centar imunološkog znanja u Hrvatskoj za što je zaslužan akademik Jonjić sa svojom grupom znanstvenika te je ustvrdio da je riječko Sveučilište danas jedno od najbrže razvijajućih hrvatskih sveučilišta. Prof. dr. Đikić prvi je i jedini hrvatski znanstvenik koji je tri puta zaredom proglašen dobitnikom “znanstvenog Oskara”, projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC), a danas je riječkim znanstvenicima poručio da apliciraju za ERC grantove. – Gubitak i nepotvrđivanje ne znači da ste slabi. To samo znači da ste u jednoj vrhunskoj utakmici u kojoj zaslužujete biti, poručio je prof. dr. Đikić. Ujedno je ustvrdio da riječko Sveučilište postaje poznato i izvan hrvatskih granica te da mladi u Rijeku rado dolaze studirati te ostaju u Rijeci, što je znak da je Rijeka uspjela u onome što joj je bio cilj, odnosno otvoriti se i integrirati u europsku znanost.

– U Rijeci postoji određena kemija, kemija ljudskog komuniciranja i prihvaćanja kritike kao nečeg dobrog. Dobronamjerna kritika može pomoći unaprijeđenju, istaknuo je riječki počasni doktor. U sklopu svečanosti održao je i predavanje o budućnosti obrazovanja naglašavajući kako se radi o temi koja je svugdje aktualna, a poseban je naglasak stavio na integrativno obrazovanje. – Vještine koje moramo dati djeci nisu samo znanje, nego i same vještine, znanje i tehnologija koji su integrirani, kazao je prof. dr. Đikić. Prema njegovom mišljenju mentoriranje i podrška karijere mladih jedna je od najvažnijih stvari, jer kako je zaključio, samo zajedničkim transferom znanja može se unaprijediti znanost.

Izvor: Novilist.hr