fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Iz Iloka se više neće morati odlaziti, a plaće u Trikou skočit će na 800 eura’

Ministar poduzetništva i obrta u tehničkoj Vladi RH Darko Horvat jučer je predsjedniku uprave tvrtke Triko d.o.o iz Iloka Stanku Ivaneku uručio odluku o kreditu vrijednom 10 milijuna kuna.

Prema pisanju Večernjeg Lista radi se o kreditu koji će biti iskorišten za nabavu novih strojeva, unapređenje i širenje proizvodnje ove tvrtke, kao i nova zapošljavanja.

– Razbijamo led i počinjemo poduzetnicima pružati financijske usluge po uvjetima kakve smo željeli na početku mandata. Osigurali smo poduzetnicima iznimno jeftine kredite. Ovo više nije samo obična priča i novinski napisi, nego postaje realnost – rekao je Horvat.

Diže tvrtke iz problema

Radi se o kreditnom fondu od 250 milijuna eura, a poduzetnici će, počevši od 1. listopada, moći ishoditi kredite uz kamatu od 0,5 posto. Oni nisu namijenjeni samo “zdravim tvrtkama”, nego će ih moći ishoditi i zadužene ili tvrtke u problemima. Nakon realizacije kredita tvrtke Triko, na Horvatovu stolu nalazi se još jedan zahtjev za kredit koji će ubrzo biti realiziran.

– Navedeni program jedan je od četiri nova financijska instrumenta. Očekujemo velik interes poduzetnika. Kad “ispucamo” ovih 250 milijuna eura, nema razloga da se u Europi ponovno ne zadužimo po istim uvjetima – najavio je ministar. Iločki Triko proizvodi trikotažu, a izvozi u Italiju, Njemačku i Švicarsku. Trenutačno imaju 220 zaposlenih. Ivanek kaže da je kredit spas za tvrtku. Odobren je na 15 godina, uz poček od tri godine i kamatu od 1,7 posto.

– Da nismo realizirali ovaj kredit, vjerojatno bi tvrtka završila u stečaju, a ljudi ostali bez posla. Sada konačno vidimo svjetlo na kraju tunela. Kredit će nam omogućiti proizvodnju novih artikala, ali i otvaranje 30-40 novih radnih mjesta. Imat ćemo niz novih proizvoda koje ćemo plasirati i na domaće tržište. Obećavam da će uskoro u tvrtki plaće biti na razini onih u Zagrebu, 700-800 eura. Više nitko neće morati odlaziti iz Iloka – rekao je Ivanek.

Prvi korisnik nove linije

S Ministarstvom poduzetništva i obrta u novoj kreditnoj liniji surađuje i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) čiji je predsjednik uprave Vjeran Vrbanac rekao da je Triko prvi korisnik ovoga programa te da u programu surađuju s 15 financijskih institucija. Jedna od njih je i Hrvatska poštanska banke (HPB) čiji je član uprave Domagoj Karadjole rekao da HPB ima višegodišnje iskustvo poticanja poduzetništva.

– Ove smo godine u razne projekte investirali više milijardi kuna. Krediti poduzetnicima u bankarstvu pali su za 0,4 posto, dok su krediti poduzećima u HPB-u rasli 5,9 posto, što je respektabilan rast – rekao je Karadjole.

Izvor: Večernji List