fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Izvještaj s jubilarne 5. regionalne konferencije gospodarstvenika u Vinkovcima – 16.6.2016.

Regionalna konferencija gospodarstvenika i svih koji pridonose gospodarstvu je konferencija koja ima za cilj promicati poduzetnički duh i proaktivnost, informirati o aktualnim temama, modelirati uspješne u RH i regiji, umrežavati i naučiti sudionike vještinama potrebitim za upravljanje osobnim razvojem, ljudima, tvrtkama, ustanovama i organizacijama. Osim toga, konferencija je pokazatelj uspješne suradnje javnog i privatnog sektora i ove godine je dobila potporu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za promicanje poduzetničkih vrijednosti i suradnje!

naslovna

Ključ za opstanak u poslu leži u odgovornosti, svakodnevnom zalaganju i učenju, fokusu na onome u čemu smo dobri i što možemo kontrolirati!

U četvrtak 16.lipnja održana je jubilarna 5. regionalna konferencija gospodarstvenika u Vinkovcima kojoj je ove godine bila pokroviteljica Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Konferencija je održana pod nazivom “Kako o(p)stati u poslu?“ uz panel diskusiju: „Jedinstveno EU tržište i neiskorišteni potencijali!“.

Konferencija gospodarstvenika je zamišljena kao i do sada u kombinaciji uz panel diskusije i predavanja vrhunskih predavača na aktualne teme. Sudionici su bili pomoćnici i savjetnici ministarstava – Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Ministarstvo gospodarstva, predstavnici generalnih konzulata u Republici Hrvatskoj, iz Republike Mađarske gđa. Ena Obradović i iz generalnog konzulata Republike Srbije gospodin Živorad Simić. Zatim dužnosnici lokalne samouprave, zamjenik župana Vukovarsko- srijemske županije Željko Cirba i zamjenik gradonačelnika grada Vinkovaca gospodin Tomislav Šarić, direktori javnih institucija, privatni poduzetnici, vlasnici obrta, direktori razvojnih agencija i komore, iz Hrvatske gospodarske komore u Vukovaru direktor Ivan Marjanović i predsjednica gđa. Vinka Ivanković i iz razvojne agencije VSŽ Hrast, direktorica gđa. Gabrijela Žalac, koje su cijenjeni skup i pozdravile.

Polaznici su bili privatni poduzetnici, pročelnici i djelatnici javnih ustanova, predstavnici sveučilišta i srednjih škola, zainteresirane fizičke osobe, budući poduzetnici koji su se mogli upoznati s mogućnostima koje su otvorene na jedinstvenom EU tržištu, s neiskorištenim potencijalima i sa iskustvima onih koji već rade van granica svoje zemlje.

U suradnji sa HGK Vukovar i županijskom agencijom za razvoj Hrast, tvrtka Lotusmedia kroz organizaciju konferencije ukazuje na mogućnosti suradnje i potrebu za sinergijom u stvaranju predispozicija za rast gospodarstva Republike Hrvatske.

NOVCI NISU SAMI SEBI SVRHA VEĆ TREBAJU PROAKTIVNOST PODUZETNIKA

Panelisti, pomoćnica ministarstva poduzetništva i obrta gđa, Ana Mandac, pomoćnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU gospodin Dragan Jelić, pomoćnik Ministarstva gospodarstva gospodin Željko Pravdić, savjetnik ministra poduzetništva i obrta gospodin Petar Šimić, predsjednica županijske komore Vukovar Vinka Ivanković i Goran Koprivnjak iz razvojne agencije za razvoj VUSŽ Hrast su nas uputili sa otvorenim natječajima i mogućnostima i pogodnostima koje uz smanjene administrativne prepreke sada imaju prijavitelji za EU fondove. Govorilo se o zajedničkoj strategiji za sve slavonske županije, o potrebi za cjelovitom strategijom razvoja RH, upućivalo se na potrebu preuzimanja odgovornosti i daljnje sinergije svih dionika kao neophodne za razvoj gospodarstva. Upućen je poziv svima zainteresiranima za sudjelovanje u procesu pisanja projekata da se prekvalificiraju i steknu vještine, jer je potreba za ovakvim kadrovima velika. Pozvalo se poduzetnike da se usude izaći na europsko tržište uz pomoć konzultanata, agencija i HGK kao institucija koje im trebaju služiti kao javni servisi i pomoći iznaći rješenja kako doći do sredstava. Rok za iskorištenje sredstava iz fondova EU je do 31.12. i nemamo vremena čekati na preslagivanja i stabilizaciju izvršne vlasti. Resurse imamo, pamet imamo, potrebna je proaktivnost institucija i privatnog sektora kroz zajedništvo.

13502676_1340943659253254_6082779062383619176_o

13483338_1340949709252649_7710236888399417053_o

FOKUS NA ONO NA ŠTO MOŽEMO UTJECATI I ŠTO ZNAMO RADITI

Primjeri dobre prakse su ovaj put na konferenciji bile tvrtke iz Hrvatske (Zoran Šimunić – Naše klasje d.o.o.), iz Srbije (Vesna Jevtović-Hera d.o.o.) te tvrtke koje uspješno povlače sredstva iz EU, iz Mađarske, mađarsko- hrvatska tvrtka (Janos Andocsi – M.B.S. d.d.) i iz Hrvatske (Mario Špoljar-Akord d.o.o.).

Vesna Jevtović, privatna poduzetnica iz Srbije koja vodi obiteljsku tvrtku i izvozi tradicionalni srpski proizvod, smrznute bureke u Europu i SAD, uputila nas je na potrebu svakodnevnog zalaganja i upornosti. Tvrtka je živa stvar i treba je držati pod kontrolom, stalno se razvijati, paziti na rokove i na svakog kupca. Edukacijom i budnošću poduzetnik treba biti spreman na sve izazove i ne smije se uspavati, poručila je cijenjenom skupu gošća iz Srbije.

Zoran Šimunić , vlasnik je dvije tvornice u kojima se proizvode svježa tjestenina i sirovine za pekarstvo. U proizvodnji svježe tjestenine tvrtka zauzima vodeće mjesto na domaćem tržištu, a sve proizvode uspješno prodaju na domaćem i stranom tržištu. Uputio je sudionike konferencije na vrlo bitnu stvar za opstanak na tržištu i u poslu, a to je da se bavimo onim na što možemo utjecati, da usmjerimo fokus na ono što donosi likvidnost i profitabilnost. Prije svega rekao je da je potrebno dobro istražiti tržište, prikupiti informacije, posjećivati sajmove u kontinuitetu i stalno biti prisutan u razvoju vještina, jer je znanje ključ uspjeha u poduzetništvu.

Janos Andocsi suvlasnik je u mađarsko- hrvatskoj tvrtki M.S.B.d.o.o. koja je registrirana 2011. godine, 51% vlasništva ima M.S.B d.d. iz Mađarske. Ukupno je 20 zaposlenika i 14 godina su na tržištu, odradili su više od sto projekata u vrijednosti 440 milijuna eura. Ukazao nam je kolika je potreba za kadrovima u pisanju i provedbi projekata i da na kontrolore provedbe projekata treba gledati kao na partnere a ne kao na inspekciju. Smatra da trebamo surađivati i raditi na mijenjanju mentalnog sklopa.

Mario Špoljar, vlasnik tvrtke koja je izrasla iz obrta u tvrtku koje se bavi trgovinom, proizvodnjom i dizajniranjem namještaja po mjeri te uslužnim rezanjem pločastih iverala. Tvrtka posluje kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu u zemlje: Njemačka , Austrija, BiH , Srbija i dr. Slijedeći svjetske trendove kontinuirano obogaćuju asortiman kako bi svojim kupcima ponudili najbolje. Stalnim usavršavanjem i edukacijama djelatnika, praćenjem i uvođenjem modernih tehnologija, kontinuirano unapređuju kvalitetu usluga. Ono što je gospodin Mario poručio sudionicima konferencije jeste da poslovni odnosi trebaju biti bazirani na međusobnom povjerenju, korektnoj suradnji, te otvorenosti i prijateljstvu koje je temelj uspjeha u poslu.

ZNANJEM DO OPSTANKA

Pet vrhunskih predavača su kroz odlične teme dali instant znanje sudionicima: Petar Majstrović (BestPractice, Zagreb): „Vođe novog kova: Povjerenje u leadrshipu i prodaji!“, Izvorka Jurić (Bagizzmo,Zagreb): „Kreativnost u poslovanju!“, Mara Majstorović (Lotusmedia, Vinkovci): „NLP kao model uspješnosti!“, Tihana Dragičević (Elevate, HUC, Zagreb): „Coachingom pomaknite granice izvrsnosti!“ , te Toni Milun (Visoko učilište Algebra, Zagreb): „Problemi i izazovi.“

Petar Majstrović je profesionalni konzultant, predavač i autor. Govorio je na temu „Vođe novog kova: povjerenje u leadershipu i prodaji!“ o tome „Kako voditi ljude s kojima ste do jučer bili na istoj hijerarhijskoj razini? Treba li promijeniti način komunikacije i kako to učiniti? Kako kreirati dobru timsku atmosferu i pretvoriti ravnodušne ili nezadovoljne kolege u motivirane suradnike? Kako unaprijediti učinkovitost tima planiranim prijenosom poslovnih vještina? Kako izvući maksimum angažiranosti i multiplicirati rezultat, a ne postati omraženi “šef”?“

13458525_1340954412585512_908963959634325138_o

Izvorka Jurić – međunarodno nagrađivana dizajnerica, voditeljica razvoja Baggizmo proizvoda je podučila sudionike koliko je bitno biti kreativan u poslovanju kroz temu : „Kreativnost u poslovanju“, što to točno znači, na koje sve načine kreativnost može pomoći u razvoju vašeg poslovanja te koja je uloga dizajna u tome? Kako možemo zajedno raditi na razvijanju mišljenja koja rezultiraju kreativnim idejama i inovacijama? Kako možemo kreirati bolje poslovno okruženje koje rezultira stvaranjem novih ideja i proizvoda?

13474983_1340940755920211_4267052501082882437_o

Mara Majstorović, motivacijski i NLP trener, savjetnik i praktičar Neuro lingvističkog programiranja (NLP), aktivno se bavi već više od 11 godina organizacijom edukativnih poslovnih radionica, seminara, konferencija, foruma te savjetovanjem za poslovni i osobni rast i razvoj i drži vlastite radionice. Upoznala je sudionike sa psihološko- komunikacijskim modelom NLP-koji se danas intenzivno koristi u cijelom svijetu na temu: „NLP kao model uspješnosti!“ Zapitamo li se : Jesu li poslovni uspjeh, zdravlje i osobna sreća stvar slučaja, osobnog talenta ili cjeloživotnog rada na sebi ? Možemo li i kako utjecati na krajnje ishode koje dobivamo u poslu i životu i u komunikaciji? Možemo li razumijevanjem drugih učinkovitije komunicirati i doći do kvalitetnijih rješenja i boljih rezultata?, i odgovore je dala sudionicima konferencije upravo kroz NLP!

13497799_1340942425920044_7494287933338183716_o

Tihana Dragičević je EMCC-ov Coach, trener, NLP majstor, diplomirani profesor i glavni coach u Elevate-u. Tri godine bila je u predsjedništvu Hrvatske udruge za coaching. Ima preko 12 godina iskustva u edukaciji, točnije preko 8 godina u coachingu i treningu individua, kompanija i udruga. Zalaže se za izvrsnost u svakom pogledu i smatra da smo svi svoje remek djelo. Kroz temu „Coachingom pomaknite granice izvrsnosti“ pojasnila je što se postiže coachingom. Coaching razbija, daje drugu perspektivu, koja daje izbor koji daje slobodu s kojom ste slobodni kreirati inovativan i svjež uspjeh u vašem poslovanju. Coaching je za Tihanu otključavanje potencijala pojedinca, umjesto da je to skup specifičnih metoda, dijalog, odnos, proces…

13497890_1340948422586111_7282946735673424688_o

Toni Milun je predavač matematike na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Zagrebu. Diplomirao je 1999. godine na PMF-u u Zagrebu, smjer profesor matematike i fizike, a 2012. je završio poslijediplomski specijalistički studij Statističke metode za ekonomske analize i prognoziranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno pohađa doktorski studij iz Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. U travnju 2011. godine na prijedlog svog studenta Nikole Mujdžića pokrenuo je web-stranicu www.tonimilun.com s besplatnim video predavanjima iz matematike i statistike. Trenutno ima više od 2000 objavljenih videa, zbog čega je 2012. godine dobio nagradu „Ponos Hrvatske“. Toni Milun vjeruje u čuda i poručuje svim mladim ljudima: „Nemojte se bojati neuspjeha i ne trčite za novcem. Ako se budete bavili onim što zaista volite i stalno se usavršavali tada će novac trčati za vama“ i upravo kroz temu : „Problemi i izazovi!“ matematički dokazao tu tvrdnju.

13482862_1340957245918562_777918563409335126_o

Ova jubilarna konferencija je ponovo ostvarila svoj cilj i poslala poruku svima i izvršnoj vlasti, javnim dužnosnicima, poduzetnicima i onima koji će to tek postati: Preuzmimo odgovornost za vlastite postupke, držimo se svog kruga utjecaja i svojih vrijednosti, ne trošimo energiju na ono na što ne možemo utjecati, budimo uporni i radimo na svojim vještinama. Budimo lider koji ulaže u svoje ljude i okružimo se pozitivnima i boljima od sebe! Na probleme gledajmo kao na prilike i izazove i usudimo se reći DA iznenadnim situacijama!

Svi sudionici dosadašnjih konferencija kojih je sada već preko 400, iskazali su veliko zadovoljstvo ovim konceptom konferencije koja informira, modelira uspješne i educira i svake godine se vraćaju s ciljem umrežavanja i ostvarivanja poslovnih kontakata i suradnje. Naime, iza svake konferencije se uz poslovnu suradnju dogovaraju i poslovi i ostvaruje dugoročna suradnja.

Zahvaljujući sponzorima i prijateljima event-a prisutnima je podijeljeno 150 poklon vrećica i održano je nagradno izvlačenje vrijednih nagrada.

Generalni pokrovitelj konferencije je: Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović

Sponzor lokacije i pokrovitelji konferencije: Vukovarsko srijemska županija i Grad Vinkovci

Suorganizatori konferencije: Hrvatska gospodarska komora, podružnica Vukovar i Agencija za razvoj Vukovarsko- srijemska županije Hrast

Sponzori i partneri ovogodišnje konferencije su: Aqua promet iz Zagreba, poliklinika Lege Artis iz Osijeka, Privredna banka Zagreb podružnica Vinkovci, Eurco iz Vinkovaca, Iločki podrumi iz Iloka, imanje Zlatni lug iz Požege, CD Design iz Vinkovaca, Alles iz Požege, restoran Srijem iz Vinkovaca, Eurocom iz Osijeka, Zlatnik iz Vinkovaca, hotel Villa Lenije iz Vinkovaca i frizerski salon Stil iz Vinkovaca.

Medijski pokrovitelji: Cibalia.hr, Vinkovački list, Radio Vinkovci, Vinkovačka TV, Slavonska TV, Poljoprivredna TV, Glas Slavonije, Hrvatski radio Vukovar, Vukovarske novine, Biz direkt, Progradnja, Radio 92 FM, Poduzetnik, Netokracija, Cibalia.info, Slavonski.hr, Samopozitivno.com

Snimanje: Media 53, Cinematic studio

Fotografije: Cinematic studio i Tomislav Šalinovac

U sklopu dosadašnjih pet konferencija ugostili smo sudionike iz čak 3 zemlje u regiji uz Hrvatsku, 4 ministarstva, predstavljeno 24 uspješne poduzetničke priče, a više od 400 posjetitelja su se umrežavali, sklapali suradnju i poslove.

Više slika i video linkova možete pronaći na našoj Facebook stranici, a video snimke na našem YouTube kanalu i na stranicama www.lotusmedia.hr

 

Reportaža s 5. regionalne konferencije gospodarstvenka:

Najava 5. regionalne konferencije gospodarstvenika:

Pregled dosadašnjih konferencija od 2012. do 2015.

Plakat 5. regionalne konferencije gospodarstvenika: