fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Jadran najavio novi investicijski ciklus vrijedan više od 83 milijuna kuna

Odluku o uvrštenju svih više od 49 milijuna dionica nominale 10 kn na službeno tržište ZSE pozdravlja i Udruga vjerovnika bivših radnika.

Skupština crikveničkog Jadrana donijela je odluku da se svih više od 49 milijuna dionica turističke tvrtke, nominalne vrijednosti 10,00 kuna, uvrsti na službeno tržište Zagrebačke burze. Uvrštenje se očekuje iza Nove godine, a cilj je utvrditi tržišnu vrijednost dionica Jadrana, kako bi se mogli okončati pregovori s preostalim radnicima, razlučnim vjerovnicima Jadrana. Time će se otvoriti put prema privatizaciji tvrtke koja se dulje najavljuje, odnosno ulazak domaćih mirovinskih fondova koji su već bacili oko na kompaniju koju procijenjuju dobrim ulovom.

Uvrštenje u najvišu kotaciju na burzi bio je zahtjev malih dioničara, koji su to postali namirenjem 50 posto svojih stečajnih tražbina kroz dionice. Kako podsjećaju u Jadranu, na Skupštini je donesena i odluka o povećanju temeljnog kapitala za 542 tisuće kuna jer Uprava i dalje provodi stečajni plan prema kojem se vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, bivši i sadašnji radnici, namiruju 50 posto u dionicama, a 50 posto u novcu.

“Kako je Uprava u srpnju, dvije i pol godine prije roka, isplatila bivšim i sadašnjim radnicima 30,5 milijuna kuna isplatom u novcu, ovo povećanje temeljnog kapitala odnosi se na one vjerovnike koji su nakon zaključenja stečajnog postupka pristali na ovakav način namirenja te se nagodili s Jadranom te time prekinuli sporove”, pojašnjavaju.
Iz Uprave koju vodi Dino Manestar najavljuju da će odmah krenuti s izradom potrebne dokumentacije za uvrštavanje dionica na burzu. Vjeruju da će dobro kotirati jer kompanija posluje stabilno i ima jasne ciljeve razvoja.

“Pred nama su veliki izazovi: provedba investicija za sljedeću godinu te završetak već započetog procesa dokapitalizacije kojim želimo privući kapital na tržištu za provedbu zacrtanih investicija nakon 2018. godine”, kaže Dino Manestar.

Kako je poznato, Jadran je prošlog tjedna najavio novi investicijski ciklus vrijedan više od 83 milijuna kuna, koji će obuhvatiti rekonstrukciju šest objekata. Investicije su procijenjene na 300 milijuna kuna, čime bi većina Jadranovih objekata bila kategorizirana s četiri zvjezdice do 2021. godine.
U ponedjeljak se povodom odluka skupštine oglasila i Udruga vjerovnika bivših radnika Jadrana, koja smatra da će uvrštavanje na burzu dati realnu vrijednost kompanije čiji je temeljni kapital procijenjen na 150 mil. kn, i to u Strateškom planu razvoja Jadrana koji je napravila kuća HTL Horwath Zagreb početkom godine. U udruzi podsjećaju da je riječ o znatno nižem iznosu od procijenjene vrijednosti tvrtke na 490 mil. kn u stečajnom planu prije tri godine.

Izvor: www.poslovni.hr