fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Na Jadran stiže čak 750 tisuća Britanaca

Iz Velike Britanije, kao pete gospodarske velesile u svijetu, čiji gosti su među najboljim potrošačima, Hrvatska u 2017. godini očekuje oko stotinu tisuća gostiju više nego ih je došlo ove godine, pa bi se tako broj britanskih turista u našoj zemlji mogao iduće godine popeti na više od 750 tisuća.

Ono što je posebno važno, kod Britanaca koji dolaze u Hrvatsku nije riječ više, kao nekada, o gostima masovnog turizma, nego mahom o avionskim gostima koji odsjedaju u hotelima najviše kategorije i u prosjeku troše 125 eura dnevno.

S brojnim novim avionskim linijama koje se najavljuju za 2017. godinu, najviše prema Splitu i Dubrovniku, ali i Puli, Hrvatska ima razloga za optimizam s britanskog tržišta.

Tako su “Easy Jet”, “Jet2com”, “Thomson” i “Thomas Cook”, kao najveći organizatori putovanja u toj zemlji, prema Hrvatskoj za sezonu 2017. zakupili desetke tisuća dodatnih aviosjedala prema Jadranu koji će biti povezani s desetak najvećih britanskih gradova izravnim letovima, a nove linije uvode i “British Airways” i “Ryanair”.

Informacije su to koje su vodeći britanski turoperatori i prijevoznici iznijeli hrvatskim turističkim radnicima u poslovnim razgovorima na Svjetskom sajmu turizma (WTM), koji do srijede traje u Londonu, a na kojemu se za naklonost dijela od 42 milijuna turista koji iz Britanije svake godine kreću na odmor u inozemstvo, ponudom, cijenama i atraktivnošću bore predstavnici 182 zemlje svijeta koje se predstavljaju na WTM-u.

Traže više kreveta

Britanci traže puno više hotelskih kreveta u zakup nego ih Hrvatska može ponuditi, i to je najveća zamjerka koju iznose britanski partneri hrvatskog turizma.

– Svi ističu potrebu dodatnih hotelskih kapaciteta i avioletova koji će dulje trajati. No, iako smo na 15. mjestu zemalja po broju Britanaca na odmoru, Hrvatska se našla među top 10 odredišta na koja oni promisle kada ih se pita za odmor, i to je veliki napredak. Našu promotivnu kampanju ćemo sada usmjeriti prema gostima srednje dobi iz UK koji su najbolji predsezonski i posezonski gosti – kazao nam je Ratomir Ivičić, direktor HTZ-a. Inače, u Londonu je i među turističkim djelatnicima glavna tema Brexit i moguće posljedice koje bi on mogao imati za turizam Velike Britanije.

Sva istraživanja objavljena na WTM-u pokazuju kako turistički djelatnici procjenjuju da bi im izlazak iz EU-a donio puno lošega, ali u neformalnim razgovorima oni izražavaju uvjerenje kako se stvarni izlazak Britanije iz EU-a neće dogoditi još barem nekoliko godina, odnosno ne prije ožujka 2019. godine, dok se ne provedu sve pravne procedure tog postupka.

U međuvremenu, Britanija turistički profitira od najniže vrijednosti funte u zadnjih 30 godina, zbog koje je EU i prekooceanskim gostima sve jeftinije, pa im se zarada od turizma popela na čak 125 milijardi funti.

‘Thomas Cook’ i ‘Jet2 Holidays’

“Jet2 Holidays”, kao najbrže rastuća turistička kompanija, uzela je za 2017. godinu u zakup 40 posto kapaciteta više nego ove godine, kazala nam je Nikolina Vičelić iz “Atlasa”, koji je glavni partner te kompanije. Isto tako, “Thomas Cook” prvi put otvara čartere prema Splitu od travnja 2017. godine.

Već zarađeno 2,5 milijardi funti

Svjetski turizam već je zaradio 2,5 milijardi funti za 2017. godinu. Toliko je, naime, vrijednost ugovora i poslova sklopljenih u dva dana na WTM-u u Londonu, na kojemu su top rastuće destinacije Kina, Indija, Island i Kuba, objavljeno je na službenim konferencijama.