fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Jadrolinija je prvi put u povijesti probila magičnu granicu od 10 milijuna putnika

Operativna dobit lani je rasla rekordnih 272 posto te je iznosila 64,3 milijuna kuna. Razina ukupnih prihoda porasla je pak za 0,7 posto, dok su rashodi rasli 0,4 posto.

Jadrolinija je u 2015. prvi puta u povijesti probila magičnu granicu od 10 milijuna putnika u kalendarskoj godini. Lani je usluge ovog nacionalnog obalnog prijevoznika koristilo 10,9 milijuna putnika što je 8,8 posto više nego godinu dana prije te 2,7 milijuna vozila ili 6,3 posto više.

Stabilnu financijsku situaciju, ističe predsjednik Uprave Alan Klanac, potvrđuje i rast neto dobiti od 29,3 posto, na 8,3 milijuna kuna. Operativna dobit lani je rasla rekordnih 272 posto te je iznosila 64,3 milijuna kuna. Razina ukupnih prihoda porasla je pak za 0,7 posto, dok su rashodi rasli  0,4 posto.

“Ovakav učinak rezultat je racionalizacije poslovanja, modernizacije flote i optimizacije reda plovidbe, što podrazumijeva uvođenje dodatnih putovanja u periodima najveće potražnje kao i pojačanih komercijalnih aktivnosti Jadrolinije. Izdaci za plaće i materijalna prava zaposlenika lani su rasli  2,5 posto,” iznosi Klanac.

Razvoj flote imperativ je budućeg poslovanja Jadrolinije što podrazumijeva nastavak modernizacije kroz kupnju novih brodova, ali i zadržavanja tehničke pripremljenosti postojeće flote. Prošle godine nabavljeno je brzo plovilo „Dora“ u vrijednosti 3,5 milijuna kuna i kapaciteta 350 osoba.

Ukupne investicije u flotu u 2015.  iznosile su 10,8 milijuna kuna, a  osim „Dore“ obuhvaćaju i rekonstrukciju kabina za posade na brodovima „Sv. Krševan“ i „Supetar“ te ulaganja u IT sustav na brodovima kao i u ugostiteljstvo. Lani je izrađen i idejni projekt broda „Nova Postira“ te idejni projekt za gradnju RO-PAX broda, čija je namjena prijevoz putnika i vozila između kopna i udaljenih otoka u splitskom području.

Najznačajniji događaj na području obnove flote bila je lani kupnja katamarana „Vida“ čije se uvođenje u liniju očekuje početkom mjeseca lipnja na relaciji Split – Hvar – Korčula. Riječ je o katamaranu izgrađenom u najmodernijoj karbon-sendvič konstrukciji  2011.  u Norveškoj kapaciteta 295 osoba.

“Cilj našeg poslovanja i u ovoj godini je nastavak modernizacije flote, daljnji rast prometa i razvoj projekta E-Jadrolinija, kvalitetna priprema strategije za koncesijske natječaje najavljene za kraj ove godine te unaprjeđenje svih poslovnih procesa s naglaskom na efikasnost i racionalizaciju. Poslovanje Jadrolinije i dalje se vodi glavnim ciljem osiguranja povezanosti hrvatskih otoka i obale na korist otočnog stanovništva, gospodarstva i turizma Hrvatske. Sve što smo napravili u prošloj godini i na čemu radimo i dalje za otočane znači bolje, sigurnije i udobnije putovanje do kopna i njihovih domova, a za sve putnike Jadrolinije konstantno unaprjeđenje kvalitete usluge i proširenje ponude. Odlični rezultati koje pritom ostvarujemo pokazuju da smo na dobrom putu“, ocjenjuje poslovanje u 2015. i planove za ovu godinu Alan Klanac, predsjednik Uprave Jadrolinije.

Izvor: www.poslovni.hr