fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Japan za dizajn gradskog pješačkog mosta u Cresu osigurao 3 milijuna jena

Glavni tajnik fondacije EU-Japan Fest, koja financijski pomaže europske prijestolnice kulture, Shuji Kogi, posjetio je Cres s predstavnicima EPK Rijeka 2020. kako bi osobno vidio lokaciju budućeg “Japanskog mosta” u gradskoj luci. Radi se o pješačkom mostu koji bi spojio dvije purpurele u centru Cresa. Dočekao ga je creski tim u sastavu Inge Solis, Jadranka Blatt i Karmen Surdić Benvin, kao i zamjenik gradonačelnika Cresa, Marin Gregorović.

Japan je za dizajn mosta osigurao 3 milijuna jena tj. oko 200.000 kuna, izvijestili su na Facebook stranici Grada.

Novi most bi za stanovnike i posjetitelje Cresa značio da više ne bi bilo potrebe za obilaskom cijele luke kako bi se došlo s jednog na drugi njen kraj.

Podsjetimo, riječ je o prijedlogu Građanske inicijative “Revitalizacija stare jezgre Cresa”. Sama zamisao se razvila u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, točnije programskog pravca 27 susjedstva.

Dva japanska arhitekta, Hideyuki Nakayama i Tetsuo Kondo, izložili su prošlog ljeta svoje prijedloge budućeg mosta, a građani su mogli svojim glasovima odrediti koja će verzija pješačkog mosta prevagnuti. Nakon predstavljanja idejnih rješenja, anketiranja javnosti i konzultacija s lokalnim institucijama i konzervatorima, odabran je most Tetsua Konda.

Creski tim zadužen za projekt pješačkog mosta činili su Jadranka Blatt, Tanja Kremenić, Marko Purić i Karmen Surdić te voditeljica tima Inge Solis. Projekt podržavaju Primorsko-goranska županija, Županijska lučka uprava Cres, Grad Cres, Creski muzej i Otočna razvojna agencija. (PL/Grad Cres)